GLOBALG.A.P: Zrozumienie systemu i zmian tej certyfikacji może być kluczowe dla Twojego biznesu. Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą ta certyfikacjaW 1997 r. powstał system zapewnienia bezpieczeństwa żywności nieprzetworzonej obejmujący produkcję roślinną, ogrodniczą, sadowniczą i zwierzęcą, początkowo znany jako EUREGAP.Jest to standard międzynarodowy i dobrowolny.
Powstał z inicjatywy sieci detalistów zrzeszonych w europejskiej organizacji
EUREP, których inicjatywą było ustalenie jednolitych procedur oraz wspólnych
standardów produkcji rolnej.
Bezpośrednio z tych celów wywodzi się nazwa tego
standardu brzmiąca Good Agricultural Practice, tzn. Dobre Praktyki Rolnicze.
Wraz z rozwojem standardu nazwa została zmieniona na GLOBALG.A.P.
Najważniejszymi założeniami standardu jest
troska o najwyższą jakość i bezpieczeństwo żywności, prawidłowe oznaczenie, przechowywanie
i stosowanie środków ochrony roślin.
GLOBALG.A.P. jest obecnie najbardziej
rozpoznawalnym na rynku standardem bezpieczeństwa żywności dla gospodarstw
rolnych.
Polecamy artykuł " System
certyfkacji GLOBALG.A.P", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Aleksandra
Jeleń, Product
Development Manager SGS Polska Sp. z o.o.
W artykule:
- Zmiany w
wersjach standardu GLOBALG.A.P
- Najważniejsze zmiany
wymagań
- Moduły GRASP - zmiany.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 1/2024:
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435
pełna lista aktualności
|