pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

15.07.2020


Wymogi prawa żywnościowego związane ze sprzedażą żywności przez internet

W ostatnim czasie, a w szczególności w związku z koronawirusem, coraz popularniejsze są zakupy przez internet, co dotyczy także żywności.

10.08.2020


Mikroplastiki

Mikroplastiki są niewidzialną formą zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi, a ich wpływ na środowisko i zdrowie ludzi jest w dużej mierze nieznany.

27.07.2020


Odpady po nowemu, czyli szansa dla producentów

Transpozycja do polskiego prawa wymagań dwóch kluczowych dyrektyw odpadowych Unii Europejskiej: znowelizowanej dyrektywy ws. odpadów oraz tzw. dyrektywy plastikowej, to nie tylko czekający Polskę prędzej czy później obowiązek.

27.07.2020


Rozp. Wykonawcze KE (UE) 2020/500, 2020/484, 2020/206 dot. nowej żywności oraz żywności tradycyjnej

Komisja Europejska wydała kolejne rozporządzenia.

27.07.2020


więcej aktualności

Wiadomości

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Europejski Tydzień Sportu #Beactive

Nawet jakikolwiek ruch jest lepszy niż żaden. Dla poprawy kondycji warto wykorzystywać każdą codzienną okazję np. spacer z psem, sprzątanie ogrodu, chodzenie po schodach zamiast jazdy windą, taniec jako formę relaksu lub wyjście na basen

23.09.2020


Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Polecamy interesujący artykuł dr hab. n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej pt. "Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy", który ukazał się w punktowanym czasopiśmie naukowym - "Clinical Diabetology" oraz "Diabetologii Praktycznej”.

04.06.2020


W jakich warunkach obróbki termicznej ulega zniszczeniu wirus SARS-CoV-2?

Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st.C przez 30 min.

18.05.2020


Jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?

Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu. Nie zaleca się ich przechowywania.

18.05.2020

więcej aktualności

Webinarium PFPŻ ZP pt.: Produkcja środków spożywczyc...

Wychodząc naprzeciw potrzebie płynącej z rynku i wielu zapytaniom PFPŻ ZP zdecydowała się zorganizować konferencję dla branży spożywczej w zupełnie nowej formule. Webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkcja środków spożywczych – istotne kwestie legislacyjne” odbyło się w dniach 17-18 czerwca br. i zgromadziło ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i J.S. Hamilton Poland S.A oraz ponad 150 uczestników.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

Zorganizowana w dniu 27 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa koncentrowała się na przetworzonych wyrobach ekologicznych.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Kontrola ż...

Zorganizowana w dniu 14 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli żywności.
więcej

Wiadomości z firm

Medale „Good Cheese” dla serów Hochland

Sery Hochland zdobyły medale w kilku kategoriach w konkursie sera „Good Cheese” zorganizowanym w ramach kolejnej edycji Polskiego Kongresu Serowarskiego, który odbył się we wrześniu w Lublinie, w Between Hotelu.

22.09.2020



Colian rozpoczyna budowę nowego magazynu w zakładzie w Opatówku

W pierwszych dniach sierpnia spółka Colian przystąpiła do realizacji inwestycji polegającej na budowie nowego magazynu w zakładzie w Opatówku. W obiekcie będą składowane napoje marki Hellena, w tym kultowa już Oranżada Hellena.

10.08.2020



Hochland kupił grunty i lokale przemysłowe w Kaźmierzu

Zarząd Hochland Polska po wielu latach starań, 28 maja 2020 roku kupił grunty i istniejące obiekty spółdzielni mleczarskiej „Jana”, położone w Kaźmierzu, bezpośrednio obok siedziby Hochland.

01.06.2020



Mondelēz International stawia na HARMONY - pozyskiwanie pszenicy do produkcji kultowych ciastek w trosce o środowisko naturalne

Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP biorąc udział w dyskusji panelowej konferencji Mondelez podkreślił wagę zrównoważonego rozwoju przemysłu żywnościowego dla ochrony zasobów naturalnych, w tym istotne wsparcie przez przetwórców zrównoważonej produkcji rolnej.

27.09.2019



Hochland sponsorem głównym Poznań Business Run!

Firma Hochland Polska została sponsorem głównym tegorocznego biegu Poznań Business Run, który odbędzie się 8 września. Barwy Hochland Polska zdecydowało się reprezentować aż 50 osób zrekrutowanych spośród pracowników firmy.

09.08.2019



Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Hochland Polska w szczytnym celu mobilizuje pracowników do aktywności fizycznej

W ramach sportowo-charytatywnego wyzwania Hochland Challenge pracownicy Hochland Polska pomagają potrzebującym poprzez zaangażowanie sportowe. Tegoroczna edycja wydarzenia cieszyła się wielkim zainteresowaniem, a założony pierwotnie cel został ponad dwukrotnie przekroczony. Dzięki temu firma przek...

25.09.2020



Nestlé podejmuje kolejne kroki na rzecz zrównoważonych technologii opakowaniowych

Firma podsumowuje najnowsze inicjatywy oraz efekty działań, których celem jest przyszłość bez odpadów.

07.09.2020



Hochland przekazał Szkole Podstawowej w Kaźmierzu komputery

21 sierpnia 2020 roku firma Hochland Polska przekazała Szkole Podstawowej w Kaźmierzu 26 komputerów stacjonarnych. Komputery będą wykorzystywane podczas zajęć edukacyjnych.

24.08.2020



8 Hochland Półmaraton – inny niż dotychczas!

Hochland Półmaraton to tradycja! Hochland Polska od początku jest sponsorem tytularnym tego współzawodnictwa. W tym roku to już 8 Hochland Półmaraton Doliną Samy i Pyrlandzka Dycha, ale z uwagi na sytuację epidemiczną i ograniczenia - bieg nie odbędzie się tradycyjnie w Kaźmierzu, miejscu w którym...

06.08.2020



Nestlé wspiera wznowiony „Europejski sojusz na rzecz przygotowania zawodowego”

Nestlé potwierdziło swoje zaangażowanie w zatrudnianie młodych w Europie, wspierając „Europejski sojusz na rzecz przygotowania zawodowego”.

03.08.2020



Nestlé i European Clean Trucking Alliance wzywają do bardziej zrównoważonego transportu drogowego

Nestlé dołączyło do grona partnerów tworzących European Clean Trucking Alliance. Ten wyjątkowy sojusz skupia organizacje pozarządowe, spedytorów, logistyków i firmy zajmujące się towarami konsumpcyjnymi. Ich wspólnym celem jest przyspieszenie dekarbonizacji transportu drogowego w Unii Europejskiej.

27.07.2020



więcej aktualności

Nowość produktowa od marki Herbapol – Syropy do mleka!

Do oferty syropów marki Herbapol dołączają innowacyjne produkty – syropy do mleka w dwóch smakach: kakao oraz truskawki. Te wzbogacone w witaminy i składniki mineralne oraz proste w użyciu nowości są dostępne w sprzedaży od września. To doskonały dodatek do mleka, ale również innych produktó...

22.09.2020



Nowa herbatka funkcjonalna w portfolio marki Herbapol – Odporność!

Nie zawsze łatwo przychodzi pożegnanie wakacyjnego słońca i przestawienie się na jesienno-zimowy tryb. Zmiana pogody niesie za sobą potrzebę lepszego zadbania o siebie. Warto w tym czasie w swoją dietę włączać odpowiednie produkty, które w naturalny sposób dobrze wpływają na organizm. Jednym z tak...

22.09.2020



Pandemia wpływa na rozwój produktów Hochland

Mijające miesiące postawiły sektor spożywczy w wyjątkowej sytuacji. Dla konsumenta w czasach kryzysowych bardzo ważne jest zaufanie do marki, do jakości produktu. Produktom dostępnym w ofercie Hochland Polacy ufają. Każdy kryzys to zawsze szansa dla tych, którzy się nie boją ryzyka. Szybka adaptac...

18.09.2020



Nestlé wprowadza w Polsce kawę Starbucks do przyrządzania w domu

Jesienią w polskich sklepach pojawi się pierwsza kawa Starbucks od Nestlé.

15.09.2020



Almette – wyprodukowano w Polsce – nowa kampania Hochland

Serki twarogowe Almette powstają w Węgrowie – urokliwej miejscowości, położonej na pograniczu Mazowsza i Podlasia, w otulinie malowniczej rzeki Liwiec. To obszar o nieskażonej przyrodzie, który oferuje idealne warunki do produkcji zdrowej żywności. Piękne krajobrazy, zachwycające zakątki, un...

14.09.2020



Perrier intensyfikuje obecność w Polsce

Legendarna marka wody mineralnej wprowadza nowe warianty smakowe, uruchamia profil na Instagramie i nawiązuje współpracę z polskimi influencerami.

14.09.2020



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij