pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

15.07.2020


Wymogi prawa żywnościowego związane ze sprzedażą żywności przez internet

W ostatnim czasie, a w szczególności w związku z koronawirusem, coraz popularniejsze są zakupy przez internet, co dotyczy także żywności.

10.08.2020


Mikroplastiki

Mikroplastiki są niewidzialną formą zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi, a ich wpływ na środowisko i zdrowie ludzi jest w dużej mierze nieznany.

27.07.2020


Odpady po nowemu, czyli szansa dla producentów

Transpozycja do polskiego prawa wymagań dwóch kluczowych dyrektyw odpadowych Unii Europejskiej: znowelizowanej dyrektywy ws. odpadów oraz tzw. dyrektywy plastikowej, to nie tylko czekający Polskę prędzej czy później obowiązek.

27.07.2020


Rozp. Wykonawcze KE (UE) 2020/500, 2020/484, 2020/206 dot. nowej żywności oraz żywności tradycyjnej

Komisja Europejska wydała kolejne rozporządzenia.

27.07.2020


więcej aktualności

Wiadomości

Siemens

Informacja Prasowa PFPŻ ZP dot. poprawki umożliwiającej wejście podatku cukrowego od 1/01/2021 w ustawie o rządowym projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu zapewnienia funkcjonowania ochrony zdrowia w zw. z epidemią COVID-19 oraz po jej ustaniu

Prace na ustawą dotyczącą funkcjonowania ochrony zdrowia w związku z pandemią zostały wykorzystane do wprowadzenia poprawki umożliwiającej wejście w życie podatku cukrowego. Za głęboko niepokojące należy uznać wykorzystanie tego typu ustawy do celów fiskalnych, nie związanych w żaden sposób z pro...

23.07.2020


PFPŻ ZP popiera strategię KE „Od pola do stołu”, aczkolwiek ma swoje zastrzeżenia do tego dokumentu

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców popiera kierunek prac Komisji Europejskiej określony w strategii „Od pola do stołu”, który ma w przyszłości zapewnić powstanie bardziej zrównoważonych środowiskowo, gospodarczo i społecznie systemów produkcji i dystrybucji żywno...

19.06.2020


ROP, czyli możliwy olbrzymi wzrost kosztów dla firm spożywczych

System rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP) może spowodować olbrzymi wzrost kosztów przedsiębiorstw produkujących żywność.

13.07.2020


Zaproszenie do udziału w badaniu

W imieniu grupy badawczej prowadzonej przez prof. Mikołaja Czajkowskiego z Uniwersytetu Warszawskiego serdecznie zapraszamy do udziału w badaniu. W ramach projektu badawczego Contracts2.0 (www.project-contracts20.eu), przeprowadzane są wywiady dotyczące znaczenia oznakowań produktów (etykiet) dla ...

10.08.2020


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy

Polecamy interesujący artykuł dr hab. n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej pt. "Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy", który ukazał się w punktowanym czasopiśmie naukowym - "Clinical Diabetology" oraz "Diabetologii Praktycznej”.

04.06.2020


W jakich warunkach obróbki termicznej ulega zniszczeniu wirus SARS-CoV-2?

Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st.C przez 30 min.

18.05.2020


Jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?

Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu. Nie zaleca się ich przechowywania.

18.05.2020


W jaki sposób postępować z pieczywem w dobie pandemii COVID-19?

Obecnie nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.

10.05.2020

więcej aktualności

Webinarium PFPŻ ZP pt.: Produkcja środków spożywczyc...

Wychodząc naprzeciw potrzebie płynącej z rynku i wielu zapytaniom PFPŻ ZP zdecydowała się zorganizować konferencję dla branży spożywczej w zupełnie nowej formule. Webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkcja środków spożywczych – istotne kwestie legislacyjne” odbyło się w dniach 17-18 czerwca br. i zgromadziło ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i J.S. Hamilton Poland S.A oraz ponad 150 uczestników.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

Zorganizowana w dniu 27 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa koncentrowała się na przetworzonych wyrobach ekologicznych.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Kontrola ż...

Zorganizowana w dniu 14 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli żywności.
więcej

Wiadomości z firm

Colian rozpoczyna budowę nowego magazynu w zakładzie w Opatówku

W pierwszych dniach sierpnia spółka Colian przystąpiła do realizacji inwestycji polegającej na budowie nowego magazynu w zakładzie w Opatówku. W obiekcie będą składowane napoje marki Hellena, w tym kultowa już Oranżada Hellena.

10.08.2020



Hochland kupił grunty i lokale przemysłowe w Kaźmierzu

Zarząd Hochland Polska po wielu latach starań, 28 maja 2020 roku kupił grunty i istniejące obiekty spółdzielni mleczarskiej „Jana”, położone w Kaźmierzu, bezpośrednio obok siedziby Hochland.

01.06.2020



Mondelēz International stawia na HARMONY - pozyskiwanie pszenicy do produkcji kultowych ciastek w trosce o środowisko naturalne

Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP biorąc udział w dyskusji panelowej konferencji Mondelez podkreślił wagę zrównoważonego rozwoju przemysłu żywnościowego dla ochrony zasobów naturalnych, w tym istotne wsparcie przez przetwórców zrównoważonej produkcji rolnej.

27.09.2019



Hochland sponsorem głównym Poznań Business Run!

Firma Hochland Polska została sponsorem głównym tegorocznego biegu Poznań Business Run, który odbędzie się 8 września. Barwy Hochland Polska zdecydowało się reprezentować aż 50 osób zrekrutowanych spośród pracowników firmy.

09.08.2019



Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Hochland celebrował 25 rok istnienia w Polsce!

W minionym tygodniu Hochland Polska zaprosił do świętowania swojego jubileuszu partnerów biznesowych i pracowników. Dla wszystkich pracowników zorganizowana została wyjątkowa Gala Urodzinowa – “Pyszne od 25 lat”. Poprzedził ją biznesowy event – Kolacja Mistrzów, która był o...

18.06.2019



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

8 Hochland Półmaraton – inny niż dotychczas!

Hochland Półmaraton to tradycja! Hochland Polska od początku jest sponsorem tytularnym tego współzawodnictwa. W tym roku to już 8 Hochland Półmaraton Doliną Samy i Pyrlandzka Dycha, ale z uwagi na sytuację epidemiczną i ograniczenia - bieg nie odbędzie się tradycyjnie w Kaźmierzu, miejscu w którym...

06.08.2020



Nestlé wspiera wznowiony „Europejski sojusz na rzecz przygotowania zawodowego”

Nestlé potwierdziło swoje zaangażowanie w zatrudnianie młodych w Europie, wspierając „Europejski sojusz na rzecz przygotowania zawodowego”.

03.08.2020



Nestlé i European Clean Trucking Alliance wzywają do bardziej zrównoważonego transportu drogowego

Nestlé dołączyło do grona partnerów tworzących European Clean Trucking Alliance. Ten wyjątkowy sojusz skupia organizacje pozarządowe, spedytorów, logistyków i firmy zajmujące się towarami konsumpcyjnymi. Ich wspólnym celem jest przyspieszenie dekarbonizacji transportu drogowego w Unii Europejskiej.

27.07.2020



NESCAFÉ Dolce Gusto z programem recyklingu kapsułek

Wystartował projekt #RecyklingDolceGusto, w ramach którego klienci sklepu internetowego NESCAFÉ® Dolce Gusto® mogą bezpłatnie oddawać do recyklingu zużyte kapsułki po kawie. To kolejny krok marki w dążeniu do zwiększenia odzysku i recyklingu kapsułek.

20.07.2020



Hochland #GaszynChallenge

To wyzwanie ogarnęło już całą Polskę, a Hochland Polska z radością przyjęło nominację i wzięło udział w niezwykłej akcji.

17.07.2020



Upfield buduje roślinną przyszłość

Firma znana z produktów roślinnych, takich jak Delma, Rama, Flora, Kasia czy Violife, otworzy Centrum Nauk o Żywności.

07.07.2020



więcej aktualności

Roślinny burger od Nestlé już dostępny w Polsce

Sensational Burger marki Garden Gourmet to pierwszy roślinny burger od Nestlé na polskim rynku. Od 28 lipca będą mogli go spróbować klienci sieci „7 Street – Bar & Grill” oraz „Meet & Fit – Slow Food”.

27.07.2020



Z okazji 25. urodzin Wafli Familijnych przywołaj Urodzinowe wspomnienia w Radiu ZET

Marka Familijne zachęca do świętowania swoich 25. urodzin i dzielenia się urodzinowymi wspomnieniami w ramach specjalnego konkursu na antenie Radia ZET. Najpiękniejsze historie zostaną nagrodzone voucherami na prezent i zapasami Wafli Familijnych.

20.07.2020



Nowość! Kuszące smakiem napoje niegazowane z linii Hellena Premium

Hellena rozwinęła ofertę napojów niegazowanych o linię Premium. Woda mineralna, soczyste polskie owoce, naturalne składniki, wysoka zawartość soków owocowych, brak konserwantów i wyróżniające się opakowania to najważniejsze znaki rozpoznawcze nowości marki. Pełne smaku produkty są już dostępne w s...

14.07.2020



25. Urodziny Wafli Familijnych – loteria konsumencka

Od 1 lipca do końca sierpnia potrwa jubileuszowa loteria pod hasłem „Familijne 25. urodziny”, którą marka Familijne przygotowała dla swoich konsumentów z okazji swoich urodzin. Akcja będzie szeroko komunikowana w mediach i punktach sprzedaży.

06.07.2020



Nestlé startuje z marką YES! Nowe batony wyróżnia prosty skład, a także innowacyjne opakowanie z papieru nadającego się do recyklingu

W Polsce debiutują batony YES! To linia przekąsek o atrakcyjnej recepturze na bazie orzechów, owoców oraz ciemnej czekolady – składników, których konsumenci coraz częściej szukają w swoich słodyczach. Nowe batony będą dostępne w papierowym, nadającym się do recyklingu, opakowaniu.

06.07.2020



Przyprawiające o zachwyt warsztaty kulinarne z Appetitą i Ewą Wachowicz

Appetita, z portfolio firmy Colian, zorganizowała niezapomniane warsztaty kulinarne z ekspertką dobrego smaku i stylu, Ewą Wachowicz. 20 czerwca br. laureaci konkursu „Przypraw nas o zachwyt 2” doskonali umiejętności kulinarne pod okiem ambasadorki marki w studio Kulinarne Kreacje w Kr...

23.06.2020



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij