PFPŻ ZP w mediach: Recykling zamiast podatku. Głos branży spożywczej dotyczący ROPZ szacunkowych wyliczeń wynika, że około 60 proc. wszystkich opakowań wprowadzanych na rynek to opakowania do żywności. To logiczne – żywność to produkt pierwszej potrzeby, a jednocześnie bardzo wrażliwy. Opakowania odgrywają więc ogromną rolę. Dlatego tak bardzo angażujemy się w to, aby ustawa o ROP była korzystna zarówno dla przedsiębiorców, jak i dla środowiska – powiedział w podcaście ecoekonomia.pl Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP) to temat, który znów rozgrzewa debatę publiczną. Dlaczego? Bo to nie tylko kwestia nowych obowiązków dla biznesu, ale realny wpływ na środowisko, recykling i przyszłość gospodarki o obiegu zamkniętym.
W podcaście ecoekonomia.pl Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP wyjaśnia, dlaczego branża spożywcza tak aktywnie zabiera głos w dyskusji o ROP i dlaczego wcale nie chodzi wyłącznie o pieniądze.
- Czy producenci chcą uniknąć kosztów? Nie! Jak podkreśla Andrzej Gantner, chodzi o to, by system ROP był narzędziem inwestycji w środowisko, a nie nową formą podatku.
- Co zmieni dobra ustawa o ROP? Poprawi selektywną zbiórkę odpadów i umożliwi powstanie dużych, wartościowych strumieni surowców do recyklingu.
- Dlaczego głos branży spożywczej jest tak ważny? Bo to właśnie żywność odpowiada za większość opakowań na rynku, a te muszą być bezpieczne, funkcjonalne i przyjazne środowisku.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy!
Przejdź do podcastu ecoekonomia.pl >>
pełna lista aktualności
|