kontakt
wyszukaj
logowanie
Strona główna
Baza Aktów Prawnych
e-Food-Lex
Spis opublikowanych artykułów
Przewodniki i wytyczne
Dodatki do Żywności
Zanieczyszczenia
Info Centrum
Zaprenumeruj Food-Lex
Reklama
Kontakt
Mapa serwisu
Strona główna
/
Mapa serwisu
Mapa serwisu
Strona główna
Artykuły
Apel 9 organizacji o wydłużenie terminu konsultacji projektu ustawy w
Polska zatwierdzona do eksportu wołowiny do Tajlandii
Rezolucja WHO/WHA o przyspieszeniu wysiłków na rzecz wzbogacania żywn
Ruszyła III edycja kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność
"Akademia Prawa Żywnościowego"
"Food-Lex" nr 4/2021 już jest!
"Food-Lex" nr 4/2022 już jest!
"Prawo pracy - wyzwania prawne w 2024 r." - Konferencja 14 maja 2024 r
"Zielona transformacja polskiego rolnictwa"
„Akademia Prawa Żywnościowego” - eksperci o zmianach w pra
„Dyrektywy śniadaniowe” - europosłowie domagają się odpowi
„Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkurencyjn
„Prawo podatkowe - nowe wyzwania dla przedsiębiorców w 2022 r.
„Produkcja i dystrybucja żywności – kwestie istotne dla pr
14 grudnia br. - "Okrągły stół" PARP
89 mln zł dla przedsiębiorców i ich pracowników na szkolenia i doradzt
ABC Listerii monocytogenes. Występowanie i kontrola zakażeń
ABC prawa żywnościowego - Prawo żywnościowe w systemie źródeł prawa
Akademia Prawa Żywnościowego 19-20.05.2021 r.
Akademia Prawa Żywnościowego 2023
Akademia Prawa Żywnościowego, 25-26 maja 2022 r.
Aktualizacja Q&A GIS ws. żywności i koronawirusa
Aktualizacja wytycznych naukowo-technicznych EFSA na temat przygotowan
Aktualne prace Unii Europejskiej w obszarze dodatków do żywności
Aktualny stan prawny w pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich
Alko-lody - Komunikat Głównego Inspektora IJHARS
Antyzdrowotny podatek uderzy w finanse Polaków
Apel 15 organizacji pracodawców do Premiera Mateusza Morawieckiego
Apel 16 organizacji branżowych ws. ROP
Apel do Premiera Donalda Tuska o pilne wdrożenie niezbędnych zmian w p
Apel do Premiera w sprawie prądu, gazu i węgla
Apel o poparcie przez Sejm i Senat niezbędnych zmian w ustawie wdrażaj
Apel o przyjęcie ustawy o systemie kaucyjnym z poprawkami Senatu niezb
Apel organizacji do MZ ws. testów
Apel związków pracodawców i organizacji branżowych do posłanek i posłó
Apel związków pracodawców i organizacji branżowych do Premiera Jarosła
Audyt Komisji Europejskiej w Polsce w zakresie pozostałości i zanieczy
Aż 66% Polaków negatywnie ocenia decyzję o wprowadzeniu podatku cukrow
Badania opinii konsumentów jako dowód w procesach sądowych w branży sp
Badanie potwierdzające, że polityka UE otwiera nowe możliwości handlow
Baza danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami
Berlin: Światowy Szczyt Ministrów Rolnictwa o roli zrównoważonych syst
Bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w za
Bezpieczeństwo zabawek oferowanych wraz żywnością jako materiały promo
Bezpieczeństwo zadrukowanych materiałów i wyrobów przeznaczonych do ko
Bezpieczeństwo żywnościowe i odporność ekosystemów: Komisja intensyfik
Bezpłatne webinarium Ministerstwa Finansów na temat Europejskich Stand
Biała księga EIT Food na temat dywersyfikacji białek
Białoruś wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno-spożywczych
BioBEC - ankieta na temat potrzeb i oczekiwań wobec biocentrów edukacj
Bisfenol A w opakowaniach do żywności – nowe wymagania prawne
Błonnik pokarmowy - definicja, znakowanie, zalecenia żywieniowe oraz i
Brak systemu kaucyjnego to miliardowe straty dla polskiej gospodarki
Branża napojowa apeluje do MKiŚ o pilne i fundamentalne zmiany w ustaw
Branża rolno-spożywcza obfituje w innowacje. Napędzają je potrzeby kon
Co o zaletach i znaczeniu w codziennej diecie roślinnych margaryn nowe
COVID-19 - Pytania i odpowiedzi KE - bezpieczeństwo żywności
COVID-19 - Środki do dezynfekcji rąk oraz powierzchni
COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorst
Czeska Inspekcja ws. oceny zamienności składników żywności
Czy Kodeks Żywnościowy jest obowiązkowy? - Znaczenie norm Kodeksu Żywn
Czy producent żywności może mieć obowiązki wynikające z Ustawy z dnia
Czy żywność zawierająca w swoim składzie izomery trans kwasów tłuszczo
Dalsze opóźnianie w uchwaleniu projektu ustawy o systemie kaucyjnym st
Darowizny żywności zagrożone. Ministerstwo Finansów planuje opodatkowa
Debata kwartalnika „Food-Lex” pt. „Funkcjonowanie Sy
Decyzja GIJHARS i GIS ws. elastycznego znakowania artykułów spożywczyc
Dekarbonizacja dla europejskiego sektora produkcji żywności i napojów
Dioksyny i dioksynopodobne PCB w produktach pochodzenia zwierzęcego -
Do 30 czerwca przyjmowane są zgłoszenia w konkursie „Pracodawca
Dodatki w domu wariatów
Dofinansowania PARP na usługi rozwojowe (m.in. szkolenia, usługi dorad
Dofinansowanie dla szkoleń w branży żywności wysokiej jakości. Z czym
Dopuszczenie poliwinylopyrolidonu (E 1201) w FSMP w postaci tabletek i
Dotacje na opracowanie innowacyjnych rozwiązań w obszarze zdrowego żyw
Dowiedz się więcej o oznaczeniach geograficznych produktów – sem
Dyrektywa w sprawie wzmocnienia pozycji konsumentów w procesie transfo
Dzień informacyjny w Brukseli
EFSA: Plan działania dot. opartego na dowodach informowania o ryzyku w
Eksport wołowiny do Wietnamu
Eksport żywności z Polski do Stanów Zjednoczonych
Enzymy spożywcze – stan prawny w Unii Europejskiej
Enzymy w procesie produkcji substytutów kawy - prośba EFSA o dane
Etykietowanie wartością odżywczą w świetle wymagań prawnych
Etykietowanie wielopaków
Eurobarometr 2022 dot. bezpieczeństwa żywności w UE
Europarlament chce zwiększyć ochronę konsumentów przed mylącymi twierd
Europejska Agencja Środowiska: Europa nie jest przygotowana na szybko
Europejski Trybunał Obrachunkowy ws. funkcjonowania gospodarki o obieg
Europejski Zielony Ład
Europejski Zielony Ład: Analiza głównych czynników bezpieczeństwa żywn
Europejski Zielony Ład: Komisja proponuje przekształcenie gospodarki i
Europejski Zielony Ład: Koniec z marnotrawstwem opakowań, wspieramy po
Europejski Zielony Ład: UE uzgadnia zwiększenie pochłaniania dwutlenku
Fakty na temat wykorzystania kwasów tłuszczowych o przeznaczeniu techn
FAO: „Międzynarodowe i krajowe strategie regulacyjne w celu prze
Food-Lex nr 1/2021
Food-Lex nr 2/2021
Food-Lex nr 2/2022 - aktualnie najważniejsze zagadnienia prawa żywnośc
Food-Lex nr 2/2023 już dostępny
Food-Lex nr 3/2022
Food-Lex nr 4/2019 jest już z nami!
FRIZO Polish Food Cup – Mistrzostwa Polski branży spożywczej w t
GIW ws. rzekomych nieprawidłowości w odniesieniu do zawartości azotynó
Glikolipidy jako środki konserwujące w napojach
Glikozydy stewiolowe – alternatywa dla cukru
Global Nutrition Report 2021
Globalne normy jakościowe na przyprawy i zioła kulinarne – wyzw
Gospodarka o obiegu zamkniętym: Komisja zaleca działania mające na cel
Gospodarowanie odpadami – wczesne ostrzeganie państw UE zagrożon
Handel i klimat: UE i kraje partnerskie inaugurują koalicję ministrów
Higiena żywności – przegląd dorobku Komisji Kodeksu Żywnościoweg
Import odpadów - działania Ministerstwa Klimatu i Środowiska
Infolinia dotycząca programu Polski Ład
Jakość handlowa dań azjatyckich w 2022 r.
Jakość handlowa mięsa i jego przetworów w 2022 r.
Jakość handlowa napojów bezalkoholowych w 2022 r.
Jakość handlowa pieczywa w 2022 r.
Jakość handlowa piwa w 2022 r.
Jakość handlowa przetworów pomidorowych w 2021 r.
Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2021 r. - wyniki kontroli IJHA
Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2022 r.
Jakość handlowa przypraw w 2022 r.
Jakość handlowa soków i nektarów oraz znakowanie syropów owocowych w 2
Jakość handlowa tłuszczów spożywczych w 2021 r.
Jakość handlowa wyrobów kakaowych i czekoladowych w 2021 r.
Jakość handlowa ziemniaków
Jakość handlowa żywności oferowanej w cateringu i oznakowanie opakowań
Jubileusz 20-lecia Polskiej Gospodarki Żywnościowej
Już tylko tydzień pozostał na zgłoszenie do konkursu „Pracodawca
Już tylko tydzień pozostał na zgłoszenie do konkursu „Pracodawca
Kampania EFSA "Wybieraj bezpieczną żywność"
KAS nie będzie karać za nieświadome błędy
KE przyjęła program prac EU4Health 2022
KE przyjmuje zmieniony komunikat ws. krótkoterminowego ubezpieczenia k
Kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk biznesowych i
Kodeks żywnościowy - normy, wytyczne oraz kodeksy praktyki dla mięsa
Kolejne zmiany ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie pierwiastków
Komisja proponuje nowe przepisy poprawiające dobrostan zwierząt
Komisja przyjmuje plan awaryjny na rzecz zaopatrzenia w żywność i bezp
Komunikat dotyczący pakietu Fit for 55
Komunikat GIW - wyniki badań w związku zwykorzystaniem do produkcji pa
Komunikat prasowy dot. stawek SUP
Koncepcja nowego systemu gospodarki odpadami opakowaniowymi w Polsce
Konferencja "Greenwashing - nowe wyzwania", 5 grudnia 2023 r.
Konferencja "Informowanie i reklama produktów sektora żywnościowego.."
Konferencja "Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świet
Konferencja "Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świet
Konferencja "Produkcja żywości - kwestie istotne dla przedsiębiorców"
Konferencja "Wycofanie żywności z obrotu. Ramy prawne i wyzwania w pra
Konferencja "Wyzwania prawne związane z produkcją żywności"
Konferencja "Zafałszowania żywności – aktualne trendy i wyzwania
Konferencja "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawny
Konferencja 29/11/2022 "Oczekiwane kompetencje w branży spożywczej w k
Konferencja on-line "Produkcja pod marką własną w aspekcie prawa żywno
Konferencja on-line "Przemysł żywnościowy a ochrona danych osobowych..
Konferencja on-line pt.: Własność intelektualna w sektorze spożywczym.
Konferencja prasowa nt. ROP
Konferencja pt. „Produkcja i przetwórstwo mleka w kontekście wyz
Konferencja Reklamuję Etycznie 23’ Algorytmy zmiany
Konferencja: Prawo podatkowe - aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z
Kongres Bezpieczeństwa Żywności / Food Safety Congress 2023!
Koniec działalności Europejskiej Platformy ds. Diety, Aktywności Fizyc
Konieczność uznania produkcji żywności za kluczowy sektor i przyjęcia
Konsumenci i biznes gotowi na wdrożenie systemu kaucyjnego. To szansa
Kontrola dokumentów dotyczących materiałów do kontaktu z żywnością
Kontrole podatkowe u przedsiębiorców z branży spożywczej
Kontrolerzy przyjrzą się wsparciu unijnemu na rzecz rolnictwa ekologic
Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO)
Kryteria mikrobiologiczne dotyczące środków spożywczych
Lepsze gospodarowanie składnikami odżywczymi gleby
Maciej Merkisz nowym zastępcą Głównego Inspektora Sanitarnego
Marnotrawienie żywności - opublikowane dane Eurostatu
Materiały aktywne i inteligentne przeznaczone do kontaktu z żywnością
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2023
Mięso odkostnione mechanicznie – niekończąca się historia
Minimalne roczne poziomy recyklingu dla opakowań wielomateriałowych -
Mleko i produkty mleczne – przegląd dorobku i prac Komisji Kodek
Monitorowanie przywozu określonych towarów spożywczych pochodzących z
Możliwość promocji w Japonii
Najnowsza wersja międzynarodowych norm higieny żywności i HACCP dostęp
Najnowsze wydanie Kwartalnika "Food-Lex"
Najnowszy Food-Lex już dostępny!
Największe związki pracodawców i organizacje branżowe wystosowały pety
Należyta staranność w sektorze rolno-spożywczym. Prezentacja polskiej
Nanotechnologia w żywności
Naruszenia prawa żywnościowego w orzecznictwie. Sądy o karach
Nieformalne posiedzenie rady ds. środowiska z udziałem wiceministry Ur
Niejadalne osłonki przeznaczone do kontaktu z wyrobami mięsnymi, wędli
Nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej na rynku rolno-spożyw
Niskokaloryczne substancje słodzące a kontrola masy ciała
Nowa kampania EFSA #EUChooseSafeFood
Nowa siedziba GIJHARS
Nowa ulga podatkowa w podatkach dochodowych tzw. ulga na badania i roz
Nowa ustawa o informowaniu o cenach towarów i usług – odejście o
Nowe kwestie problematyczne odnoszące się do znakowania wartością odży
Nowe Prawo wodne w kontekście opłat za pobór wód i odprowadzanie ściek
Nowe przepisy w dziedzinie VAT
Nowe regulacje prawne w zakresie żywności i żywienia w szkołach - już
Nowe regulacje Unii Europejskiej z zakresu ochrony środowiska
Nowe zalecenia dot. profilaktyki i leczenia niedoborów witaminą D dla
Nowelizacja ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
Nowelizacja ustawy o niemarnowaniu żywności
Nowy Główny Inspektor Rybołówstwa Morskiego
Nowy produkt na liście polskich specjałów chronionych unijnym znakiem
Nowy raport FAO: Kluczowe wnioski dotyczące bezpieczeństwa żywności w
Nowy raport GFI - finansowanie rozwoju sektora roślinnych zamienników
Nowy wiceminister w MRiRW
Obowiązki podmiotów działających na rynku spożywczym w odniesieniu do
Ochrona dzieci w telewizji i Internecie – skuteczna samoregulacj
Ochrona konkurencji: Komisja zachęca do zgłaszania uwag na temat proje
Odbudowa zaufania do żywności. Prace punktu kontaktowego ds. oszustw ż
Odpowiedzialność odszkodowawcza za produkt żywnościowy
Ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności – kontekst prawny i
Ograniczenie działalności centrów logistycznych, magazynowych i dystry
Ograniczenie zanieczyszczeń pochodzących z przemysłu i dużych gospodar
Okrągły stół” PARP - premiera wyników I edycji badań BBKL
Opakowania a rozszerzona odpowiedzialność producenta w Polsce
Opakowania i odpady opakowaniowe: Rada przyjmuje stanowisko negocjacyj
Opakowania po produktach – odpady czy wartościowe surowce?
Opinia EFSA dot. wartości orientacyjnych dla miedzi i oceny narażenia
Opinie w zakresie przyznania znaku „Poznaj Dobrą Żywność”
Opłaty okołosprzedażowe - raport UOKiK
Opłaty za usługi wodne
Organizacje proszą premiera o włączenie firm przetwórczych do Infrastr
Ostrzeżenie GIS przed ofertami dotyczącymi „przeciwwirusowych
Oświadczenia środowiskowe - opublikowana dyrektywa
Oświadczenia środowiskowe - opublikowany projekt dyrektywy
Otwarte konsultacje społeczne KE - informacje nt. żywności
Oznakowania środowiskowe opakowań
Parlament przyjmuje nowe przepisy, które pomogą w walce z wylesianiem
PARP wydłuża nabór do konkursu Pracodawca Jutra
Paweł Grzesiowski nowym Głównym Inspektorem Sanitarnym
PE przyjął projekt nowej dyrektywy ws. wzmocnienia pozycji konsumentów
PE przyjął zmiany w przepisach o redukcji, wielokrotnym użyciu i recyk
PE zatwierdza reformę wspólnej polityki rolnej
Pełnomocnik MKiŚ ds. gospodarki o obiegu zamkniętym
PFPŻ ZP ws. projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z pro
Pismo organizacji do Ministra Jacka Ozdoby ws. konferencji uzgodnienio
Plan kontroli NIK na 2024 r.
Plany powołania nowego departamentu dot. przemysłu i łańcucha żywności
Pobierz bezpłatny egzemplarz
Podatek cukrowy
Podatek cukrowy - podsumowanie pierwszych 2 miesięcy obowiązywania teg
Podatek od cukru niesie tragiczne skutki dla polskiej gospodarki
Podcasty EFSA pt. "Science on the Menu"
Podsumowanie konferencji nt. Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta
Pojęcie „żywności specjalnego przeznaczenia medycznego”
Polacy uważają, że system depozytowo-kaucyjny na opakowania jednorazow
Polska jednym z pięciu państw na świecie z certyfikatem WHO Validation
Polska zaskarżyła do TSUE kolejne dwa akty prawne, będące częścią paki
Polski Ład - Dowiedz się więcej
Pomoc dla ofiar działań wojennych na Ukrainie z 0% VAT
Pomoc państwa: Komisja przyjmuje tymczasowe kryzysowe ramy prawne w ce
Pomoc państwa: Komisja zbiera uwagi na temat proponowanych zmian unijn
Ponad 4 mln zł dofinansowania na rozwój kompetencji i kwalifikacji pra
Ponad 70% konsumentów negatywnie ocenia wzrost cen żywności w Polsce
Ponowna ocena EFSA dot. erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywno
Porozumienie w sprawie budżetu UE na 2022 rok osiągnięte
Portal Access2Markets - film instruktażowy
Posiedzenie plenarne Parlamentu Europejskiego
Postęp w realizacji działań zaplanowanych w Komunikacie KE ws. planu a
Potrzeba zdecydowanych działań UE zapewniających bezpieczeństwo dostaw
Powołanie Głównego Inspektora w GIJHARS
Poznaj aktualne przepisy z "Akademią Food-Lex" – Twoim przewodni
Pozwolenia zintegrowane
Pozytywna ocena EFSA dla Neohesperydyny DC
Prace Komisji Europejskiej - Kodeks Odpowiedzialnego Biznesu i Praktyk
Praktyczne aspekty wykorzystywania zaleceń stowarzyszeń lekarzy, diete
Prawie 6 mln zł dofinansowania usług rozwojowych dla branży spożywczej
Prawo podatkowe - nowe wyzwania dla przedsiębiorców w 2022 r.
Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego, 23
Prezes UOKiK apeluje do sprzedawców o obniżki cen produktów spożywczyc
Prezydent podpisał ustawę – będzie mniej jednorazowych przedmiot
Producenci proponują efektywny i tani system zagospodarowania odpadów
Produkcja żywności i napojów w Polsce jest zagrożona
Produkt ekologiczny po dwóch stronach Oceanu – partnerstwo w eko
Produkty bezglutenowe – przepisy prawne oraz inne wymagania
Produkty spożywcze mające wpływ na wylesianie - przyjęta treść rozporz
Produkty spożywcze wzbogacane
Produkty wprowadzane do obrotu po raz pierwszy
Produkty z pogranicza (borderline products) – zarys problematyki
Profile żywieniowe - dokument KE
Projekt opinii naukowej EFSA w sprawie dopuszczalnego górnego poziomu
Projekt ustawy – Prawo wodne. Stan prac legislacyjnych i potencj
Projekt ustawy o Planie Strategicznym dla wspólnej polityki rolnej
Projekt ustawy o ROP - Stanowisko organizacji gospodarczych
Projekty aktów delegowanych w sprawie żywności dla niemowląt i małych
Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w
Protokół EFSA do oceny UL dla wit. B6
Przeciwdziałanie praktykom monopolistycznym - konsultacje KE
Przedłużenie 0% VAT na żywność
Przedsiębiorcy apelują ws. ochrony sektora produkcji i przetwórstwa ży
Przedsiębiorcy walczą o miejsca pracy
Przegląd literatury JRC KE nt. czynników powodujących marnotrawienie ż
Przemysł żywności specjalistycznej z zadowoleniem przyjmuje globalną n
Przestępstwa przeciwko środowisku – Parlament rozszerza wykaz pr
Przetworzone owoce i warzywa - przegląd dorobku i prac Komisji Kodeksu
Przewodnicząca Ursula von der Leyen inicjuje dialog strategiczny na te
Przewodnik dla przedsiębiorstw ws. wsparcia uchodźców z Ukrainy w Pols
Przewodnik FAO: Zapobieganie przenoszeniu Covid-19 w przedsiębiorstwac
Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący kategorii środków spożywczyc
Przewodnik po legislacji ESG
Przyszłość Europy: Europejczycy postrzegają zmianę klimatu jako najwię
Publikacja zawiadomienia Komisji w sprawie wytycznych dotyczących wdra
Punkt Kontaktowy ds. Produktów
Rabat 20% do 20.01.2022 r.- zaprenumeruj Food-Lex na rok 2022!
Rabat 20% do 31.10.2023 r.- zaprenumeruj Food-Lex na rok 2024!
Rada Ministrów przyjęła Strategię Produktywności 2030
Rada Przedsiębiorczości ws. dynamizowania inflacji przez administrację
Raport - Data & Trends 2021
Raport dotyczący podawania na etykietach informacji na temat zrównoważ
Raport EEA - Odpady komunalne i recykling
Raport EFSA: Pozostałości pestycydów w żywności
Raport EPRS: Zacieśnienie współpracy w UE może przynieść 3 bilionów eu
Raport FAO „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świe
Raport KE "Protein supply and demand" dot. rynku białka w UE
Raport KE dot. prognoz strategicznych kładzie duży nacisk na zrównoważ
Raport KE nt. znakowania FOP
Raport NIK: Promocja polskiej żywności za granicą
Raport OECD pt. "Opracowywanie etykiet żywności w celu poprawy wyników
Raport tematyczny "Aspekty pracy zdalnej z perspektywy pracownika, pra
RASFF, czyli jak ostrzega sanepid
Redystrybucja żywności po upływie daty minimalnej trwałości do celów d
Reforma RODO
Regulacje prawne dotyczące Chronionej Nazwy Pochodzenia, Chronionego O
Regulacje prawne dotyczące handlu internetowego w kontekście sprzedaży
Regulacje prawne dotyczące handlu internetowego w kontekście sprzedaży
Rejestracja wzorów przemysłowych i znaków towarowych w Polsce
Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii
Relacja z Akademii Prawa Żywnościowego 25-26 maja 2022 r.
Relacja z konferencji "Oczekiwane kompetencje w branży spożywczej w ko
Relacja z konferencji "Zafałszowania żywności – aktualne trendy
Relacja z konferencji "Znakowanie produktów spożywczych w świetle wyma
Relacja z konferencji „Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego
Relacja z konferencji „Biogazownie szansą rozwoju dla sektora pr
Relacja z konferencji „Informowanie i reklama produktów sektora
Relacja z konferencji „Informowanie konsumentów o produktach spo
Relacja z konferencji „Opakowania środków spożywczych – kw
Relacja z konferencji „Prawo podatkowe - aktualne wyzwania dla p
Relacja z konferencji „Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwani
Relacja z konferencji „Wyzwania prawne związane z produkcją żywn
Relacja z konferencji 'Produkcja żywności - kwestie istotne dla przeds
Relacja z webinarium "Sygnaliści – projekt ustawy o ochronie osó
Relacja z webinarium PFPŻ ZP pt.: „Nowe obowiązki przedsiębiorcó
Relacja z webinaru "Prawo pracy - nowe wyzwania dla przedsiębiorców w
Rewizja dokumentu referencyjnego BAT dla branży spożywczej
Rewolucyjne zmiany w prawie własności przemysłowej
ROP, czyli możliwy olbrzymi wzrost kosztów dla firm spożywczych
Rozpoczęły się konsultacje publiczne aktualizowanej Strategii zrównowa
Rozporządzenie 1169/2011 – duże wyzwanie, a czasu coraz mniej
Rozporządzenie dot. 0 proc. VAT na żywność
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Rozpowszechnianie nieprawdziwych lub wprowadzających w błąd informacji
Rządowy serwis o Tarczy Antykryzysowej
Selen i molibden oraz niektóre substancje i surowce roślinne w supleme
Spotkanie on-line organizowane przez GIJHARS - zasady importu produktó
Spotkanie w MFiPR na temat aktualizacji Wytycznych OECD dla przedsiębi
Sprawozdania w zakresie F-GAZÓW i SZWO do Bazy Danych Sprawozdań
Sprzedaż żywności na bazarach i targowiskach (i sklepach) - komunikat
Stan Sanitarny Kraju w 2022 r. - raport nt. działań Państwowej Inspekc
Stanowisko organizacji ws. nowego systemu gospodarki odpadami opakowan
Stanowisko PFPŻ ZP ws. podatku od reklam
STOP ASF - kampania EFSA
Strategia "Od pola do stołu"
Strategia „od pola do stołu”: Unijny kodeks postępowania w
Substancje dodatkowe w produktach mięsnych – przepisy prawne, za
Substancje i surowce roślinne, które nie powinny być stosowane w suple
Sympozjum EFSA dot. żywności pochodzenia komórkowego
System kaucyjny do poprawki!
Systemy certyfikacji kryteriów zrównoważonego rozwoju
The Foodies – Nagrody za zrównoważony rozwój MŚP
Tlenek etylenu - Działania na poziomie UE dotyczące zanieczyszczenia ż
Tłumaczenie Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 „Kodeks postępowan
Transport odpadów: Europosłowie przyjmują surowsze przepisy UE
Trwa nabór do programu wsparcia przedsiębiorców i naukowców rozwijając
Trwa VII edycja Konkursu „Pracodawca Jutra”
Twaróg wędzony na liście produktów chronionych w UE
Tydzień posiedzeń komisji europarlamentarnych od 24 do 27 stycznia 202
Tydzień posiedzeń komisji europarlamentarnych od 31 stycznia do 6 lute
Tydzień posiedzeń komisji europarlamentarnych od 7 do 10 lutego 2022 r
UE wzmacnia swoją wiodącą pozycję w światowym handlu produktami rolno-
UE zobowiązuje się do przeznaczenia 2,5 mld euro na walkę z niedożywie
Ułatwianie zdrowszych wyborów – ustalanie profili żywieniowych
Unijna ochrona handlu w 2022 r.: obrona przemysłu UE i ochrona miejsc
Unijna systematyka dotycząca zrównoważonego rozwoju: Komisja przedstaw
UOKiK bada nieprawidłowości w dostawach produktów rolnych do sieci han
Uprawa maku i konopi włóknistych na nowych zasadach
Urzędowa kontrola materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
VI Narodowy Kongres Żywieniowy
VIII edycja Kongresu Bezpieczeństwa Żywności
W 2024 r. Komisja Europejska przeznaczy 186 mln euro na promowanie uni
W I kwartale podwyżki cen żywności jeszcze przyspieszą. Zniesienie 5-p
Walka z nielegalnymi praktykami rynkowymi
Wartość odżywcza po przygotowaniu – wyrok TSUE
Warunki przechowywania i trwałość żywności po otwarciu opakowania R
Webinar „Kompetencje pracowników branży spożywczej - stan i kier
Webinar „Kompetencje pracowników branży spożywczej - stan i kier
Webinar EFSA: Climate change as a driver of emerging risks
Webinarium "Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkure
Webinarium "Produkcja środków spożywczych - istotne kwestie legislacyj
Webinarium "Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenck
Webinarium „Nowe obowiązki przedsiębiorców w zakresie gospodarow
Webinarium „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań p
Webinarium dla przedsiębiorców – zmiany w taryfie celnej 2022
Webinary: Pracodawco - kształcimy dla Ciebie. Dobre praktyki współprac
Wiceminister Jacek Ozdoba o systemie kaucyjnym
Witaminy - nazwy w wykazie składników
Wizyta komisarza UE ds. rolnictwa w Singapurze i Wietnamie - zaproszen
Wniosek ustawodawczy KE dot. przegląd niektórych przepisów wspólnej po
Woda przeznaczona do picia - lista obserwacyjna substancji i związków
Wprowadzanie do obrotu i oznakowanie materiałów i wyrobów przeznaczony
Wprowadzenie w błąd a zafałszowanie na gruncie ustawy o jakości handlo
Wsparcie dla innowacji w przemyśle rolno - spożywczym
Wspólna deklaracja - 1 miliard euro na korytarze solidarnościowe w cel
Wspólna Polityka Rolna na lata 2023–2027
Wspólny głos producentów i handlu ws. organizacji sytemu depozytowego
Wydłużenie prac Zespołu doradczego do spraw systemowych rozwiązań w za
Wymagania dotyczące bezpieczeństwa lakierowanych metalowych puszek sto
Wymagania dotyczące bezpieczeństwa opakowań do żywności wyprodukowanyc
Wymagania w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do k
Wymagania w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do ko
Wymagania w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do ko
Wyniki kontroli jakości handlowej drinków alkoholowych oraz piw smakow
Wyniki kontroli jakości handlowej lodów
Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw
Wyniki pierwszego ogólnounijnego badania autentyczności ziół i przypra
Wyniki raportu Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego II – żywność w
Wyroby z tłoczyw melaminowych przeznaczone do kontaktu z żywnością
Wytyczne CEPI dla papieru i tektury do kontaktu z żywnością
Wytyczne dotyczące elastyczności brzmienia oświadczeń żywieniowych na
Wytyczne dotyczące ochrony pracowników w branży spożywczej podczas epi
Wytyczne FSA dot. glicerolu w napojach z lodem typu slush-ice
Wytyczne GIS dla przedsiębiorców sektora spożywczego dot. koronawirusa
Wywiad - Polubowne rozwiązywanie sporów konsumenckich
Wywiad z Agnieszką Szpaderską, dyrektorką targów World Food
Wywiad z Głównym Inspektorem Sanitarnym
Wzory świadectwa zdrowia - Zanzibar i Algieria
Zacieśnienie współpracy PFPŻ ZP z ekspertami z obszaru żywności i żywi
Zakaz stosowania barwnika E 171
Zaktualizowane wytyczne unijne dotyczące systemów zarządzania bezpiecz
Zaktualizowane wytyczne WHO dot. tłuszczów, tłuszczów nasyconych i tra
Założenia do aktualizacji Polityki energetycznej Polski do 2040 r. w k
Zanieczyszczenie żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia
Zanieczyszczenie żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia –
Zapraszamy do lektury "Food-Lex" nr 3/3023!
Zapraszamy do lektury najnowszego wydania "Food-Lex"
Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!
Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!
Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!
Zapraszamy na XI edycję Kongresu Bezpieczeństwa Żywności
Zaproszenie do składania wniosków promujących europejskie produkty rol
Zaproszenie na bezpłatne szkolenia e-learningowe NPZ 2022
Zaproszenie: Kurs „Planowanie projektów B+R” - nowy bezpła
Zasada przenoszenia substancji dodatkowych (carry-over)
Zastosowanie modeli migracji jako alternatywy dla laboratoryjnych meto
Zawartość mięsa – teoria i praktyka obliczeniowa
Zboża i rośliny strączkowe – odżywcze nasiona dla zrównoważonej
Zespół ds. Suplementów Diety - witamina D w suplementach diety
Zespół IJHARS ds. zwalczania oszustw żywnościowych
Zmiana przepisów dot. eksportu żywności do Chin
Zmiana Ustawy prawo ochrony środowiska. Część I
Zmiana Ustawy prawo ochrony środowiska. Część II ochrona powierzchni z
Zmiany w programie azotanowym
Zmiany w zasadach eksportu produktów rolno-spożywczych do Chin
Zmniejszenie zanieczyszczenia wód gruntowych i powierzchniowych w UE
Znakowanie - projekt rozporządzenia MRiRW - żywność zawierająca owady
Znakowanie FOP - Prace EFSA
Znakowanie środków spożywczych w zakresie aromatów
Znakowanie żywności – prace Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WH
Znakowanie żywności a sytuacja w Ukrainie - komunikat MRiRW
Znakowanie żywności krajem lub miejscem pochodzenia
Zostań ekspertem EFSA – otwarty nabór do Paneli Naukowych i Komi
Żywność ekologiczna
Trzy lata funkcjonowania w Polsce samoregulacji w zakresie reklamy żyw
Wytyczne PFPŻ ZP dla producentów żywności w spr. koronawirusa
Baza Aktów Prawnych
Przepisy polskie
Działalność przedsiębiorstw
Laboratoria i badania
Dodatki do żywności
Eliminacja barier technicznych, normy, znaki towarowe
Bezpieczeństwo, higiena i weterynaria
Instytucje i komitety doradcze
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, opakowania
Napromienianie żywności
Nowa żywność i GMO
Paczkowanie, miary oraz ceny
Pobieranie próbek
Przepisy - Cukier
Przepisy - Drób i jaja
Przepisy - Miód
Przepisy - Napoje
Przepisy - Owoce i warzywa, przyprawy, grzyby
Przepisy - Mięso
Przepisy - Mleko i produkty mleczne, kazeiny, organizacja rynku
Przepisy - Ryby i skorupiaki
Przepisy - Słodycze
Przepisy - Tłuszcze i oleje
Przepisy - Zboża
Przepisy - Żywność głęboko mrożona
Handel, reklama, konsumenci
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Środki żywienia zwierząt
Środowisko
Transport i magazynowanie
Urzędowa kontrola żywności, pasz i środowiska
Wzbogacanie żywności i suplementy diety
Zanieczyszczenia i pozostałości
Zapewnienie jakości, oznaczenia geograficzne i nazwy pochodzenia
Znakowanie żywności
Żywienie
Żywność produkowana metodami ekologicznymi i integrowanymi
Pozostałe przepisy
Przepisy UE
Działalność przedsiębiorstw
Laboratoria i metody analityczne
Dodatki do żywności
Eliminacja barier technicznych, normy, znaki towarowe, wzory przemyslo
Bezpieczeństwo, higiena i weterynaria
Instytucje unijne, ogólne prawo żywnościowe
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, urządzenia
Napromienianie żywności
Nowa żywność, żywność tradycyjna, GMO, nanomateriały
Paczkowanie, miary oraz ceny
Pobieranie próbek
Przepisy - Cukier
Przepisy - Drób i jaja
Przepisy - Mięso
Przepisy - Miód
Przepisy - Napoje
Przepisy - Owoce i warzywa, ziemniaki, orzechy, przyprawy, herbata, gr
Przepisy - Mleko i produkty mleczne
Przepisy - Ryby i skorupiaki
Przepisy - Słodycze
Przepisy - Tłuszcze i oleje
Przepisy - Zboża
Przepisy - Żywność głęboko mrożona
Handel, reklama, sprzedaż, konsumenci, konkurencja, transport
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Środki żywienia zwierząt
Środowisko
Urządzenia dla przetwórstwa
Urzędowa kontrola żywności i pasz
Urzędowy monitoring żywności i pasz
Wzbogacanie żywności i suplementy diety
Zanieczyszczenia i pozostałości
Zapewnienie jakości, oznaczenia geograficzne i nazwy pochodzenia
Znakowanie żywności
Żywność produkowana metodami ekologicznymi
Pozostałe przepisy
Ostatnio opublikowane
e-Food-Lex
2024
Nr 1/2024
Nr 2/2024
Nr 3/2024
2023
Nr 1/2023
Nr 2/2023
Nr 3/2023
Nr 4/2023
2022
Nr 1/2022
Nr 2/2022
Nr 3/2022
Nr 4/2022
2021
Nr 1/2021
Nr 2/2021
Nr 3/2021
Nr 4/2021
2020
Nr 1/2020
Nr 2/2020
Nr 3/2020
Nr 4/2020
2019
Nr 1/2019
Nr 2/2019
Nr 3/2019
Nr 4/2019
2018
Nr 1/2018
Nr 2/2018
Nr 3/2018
Nr 4/2018
2017
Nr 1/2017
Nr 2/2017
Nr 3/2017
Nr 4/2017
2016
Nr 1/2016
Nr 2/2016
Nr 3/2016
Nr 4/2016
2015
Nr 1/2015
Nr 2/2015
Nr 3/2015
Nr 4/2015
2014
Nr 1/2014
Nr 2/2014
Nr 3/2014
Nr 4/2014
2013
Nr 1/2013
Nr 2/2013
Nr 3/2013
Nr 4/2013
2012
Nr 1/2012
Spis opublikowanych artykułów
ABC prawa żywnościowego
Ceny i podatki
Dodatki do żywności
Handel
Higiena i weterynaria
Inne
Innowacyjność
Kodeks Żywnościowy
Konkurencja i konsumenci
Laboratoria
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Nowa żywność i GMO
Produkty ekologiczne
Reklamacje
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Środowisko
Urzędowa kontrola żywności i pasz
Wyjaśnienia i opinie
Wzbogacanie żywności
Zanieczyszczenia
Zapewnienie jakości
Znakowanie i reklama żywności
Przewodniki i wytyczne
Przewodniki znakowanie
Inne przewodniki i wytyczne
Dodatki do Żywności
Zanieczyszczenia
Info Centrum
Jakość i bezpieczeństwo żywności
Inspekcje
Laboratoria akredytowane
Instytuty Naukowo Badawcze
Urzędy
Zaprenumeruj Food-Lex
Potwierdzenie rejestracji
Reklama
Kontakt
Logowanie
Wyszukiwarka
Mapa serwisu