Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE: Grupa Wysokiego Szczebla ds. mleka wydaje rekomendacje
Unijna Grupa Wysokiego Szczebla ds. Mleka (GWS) ukończyła raport ze swej działalności i 15 czerwca przedstawiła Komisji Europejskiej 7 rekomendacji dla sektora.

Unijna Grupa Wysokiego Szczebla ds. Mleka (GWS) ukończyła raport ze swej działalności i 15 czerwca przedstawiła Komisji Europejskiej 7 rekomendacji dla sektora: 

  • zachęta do zawierania formalnych, zawieranych z wyprzedzeniem, pisemnych umów między producentami a przetwórcami mleka na temat ceny, ilości, terminy dostaw i czas obowiązywania umowy – poprzez wskazówki lub propozycje ustawodawcze (umów dobrowolnych lub obowiązkowych, jeśli tak zadecyduje dane państwo; zwolennicy tego drugiego rozwiązania byli w mniejszości);
  • zezwolenie na tworzenie przez producentów organizacji (tymczasowych lub permanentnych) negocjujących wspólnie warunki dostaw w celu zwiększenia ich siły przetargowej wobec mleczarni; propozycja ta oznacza złagodzenie zasad konkurencji dla producentów mleka; aktualnie państwa członkowskie mogą przymknąć oko na taką współpracę producentów, pod warunkiem że nie stanowi to zbyt dużego udziału w rynku (ustalenie jednolitej ceny może dotyczyć maksymalnie 5% wolumenu danego rynku);
  • sprawdzenie, czy określone przepisy organizacji międzybranżowych z sektora owoców i warzyw mogą znaleźć zastosowanie w mleczarstwie;
  • większa przejrzystość w mleczarskim łańcuchu dostaw – dalsze prace nad utworzeniem Europejskiego Narzędzia Monitorowania Cen Żywności oraz sprawdzenie, czy możliwa jest wymiana dodatkowych informacji (np. na temat ilości produktów mlecznych) między EUROSTAT-em i krajowymi urzędami statystycznymi;
  • możliwe wprowadzenie instrumentów "zgodnych z zieloną kategorią" WTO (środki w minimalnym lub żadnym stopniu nie zakłócających międzynarodowego handlu), aby zmniejszyć wahania cen, być może też ułatwienie dostępu do kontraktów terminowych w sektorze mleka;
  • sprecyzowanie przepisów dotyczących standardów marketingowych i etykietowania ze względu na pochodzenie nabiału (w tym wstępna zgoda na stosowanie oznaczeń wskazujących na kraj produkcji) oraz wyraźne odróżnianie imitacji;
  • poprawa w zakresie badań naukowych i innowacji – lepsza koordynacja instrumentów unijnych i narodowych oraz zdefiniowanie priorytetów w ramach istniejących programów rozwoju obszarów wiejskich.

    Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Komisji Europejskiej

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij