Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Opinia naukowa EFSA w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia witaminy A i β-karotenu
EFSA opublikował opinię naukową w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia witaminy A i β-karotenu.

Przeprowadzono systematyczne przeglądy literatury pod kątem priorytetowych niekorzystnych skutków zdrowotnych nadmiernego spożycia witaminy A, a mianowicie teratogenności, hepatotoksyczności i związku ze zdrowiem kości. Dostępne dane nie pozwoliły ustalić, czy β-karoten może nasilać toksyczność witaminy A. Teratogenność została wybrana jako krytyczny efekt, na którym oparto UL dla preformowanej witaminy A.

Panel proponuje utrzymanie UL dla preformowanej witaminy A na poziomie 3000 μg RE/dzień dla dorosłych. Niniejszy UL dotyczy mężczyzn i kobiet, w tym kobiet w wieku rozrodczym, kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz kobiet po menopauzie. Wartość tę przeskalowano w dół do innych grup populacji, stosując skalowanie allometryczne (masa ciała 0,75), co doprowadziło do uzyskania UL pomiędzy 600 µg RE/dzień (niemowlęta w wieku 4–11 miesięcy) a 2600 µg RE/dzień (młodzież w wieku 15–17 lat).

 

W oparciu o dostępne dane dotyczące spożycia, jest mało prawdopodobne, aby populacje europejskie przekroczyły UL dla preformowanej witaminy A, jeśli spożycie wątroby, podrobów i ich przetworów jest ograniczone do częstotliwości nie większej niż raz w miesiącu.

Kobietom planującym zajście w ciążę lub będącym w ciąży zaleca się, aby nie spożywały tego typu produktów.

 

Ryzyko raka płuc uznano za krytyczny efekt nadmiernej suplementacji β-karotenu. Dostępne dane nie były wystarczające i odpowiednie, aby scharakteryzować zależność dawka-odpowiedź i określić punkt odniesienia; dlatego nie można było ustalić żadnego UL. Nic nie wskazuje na to, żeby przyjmowanie β-karotenu z diety podstawowej wiązało się z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi.

Palacze powinni unikać spożywania suplementów diety zawierających β-karoten. Stosowanie uzupełniającego β-karotenu przez ogół populacji powinno być ograniczone w celu zaspokojenia zapotrzebowania na witaminę A. 


Opinia naukowa jest dostępna tutaj: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8814  


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij