Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sektorowa Rama Kwalifikacji dla Przetwórstwa Żywności (SRK PŻ) - opublikowana!
W efekcie zaangażowania PFPŻ ZP i podjęcia współpracy z ekspertami, opracowana i opublikowana została Sektorowa Rama Kwalifikacji dla Przetwórstwa Żywności (SRK PŻ).

Podstawowym założeniem i celem tworzenia sektorowych ram kwalifikacji jest opracowanie narzędzia służącego przedsiębiorcom w porządkowaniu i porównywaniu kwalifikacji funkcjonujących w danym sektorze gospodarki.

 

Do opracowania SRK PŻ przyczyniły się: dynamiczne zmiany zachodzące w technologii produkcji żywności oraz niedopasowanie oferty edukacji formalnej i pozaformalnej do potrzeb rynku pracy.
Stanowi ona funkcjonalne narzędzie, które ma szereg zastosowań w ramach Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji, jak również w obszarach dotyczących pracodawców i pracowników.

Korzyści wynikające z opracowania i wdrożenia SRK PŻ:

  • łatwiejsza identyfikacja kluczowych obszarów kompetencji;
  • lepsze dopasowanie kwalifikacji, programów kształcenia i szkoleń do rynku pracy;
  • stworzenie narzędzia wspomagającego rozwój kompetencji w organizacji;
  • umożliwienie porównywania kwalifikacji, samokształcenia i planowania rozwoju w tym ważnym dla całego społeczeństwa sektorze gospodarki.
Publikacja opracowana na podstawie Raportu końcowego z opracowania projektu Sektorowej Ramy Kwalifikacji dla Sektora Przetwórstwa Żywności przygotowanego w 2022 r. przez Annę Araminowicz, Iwonę Ciechan, Magdalenę Słocińską reprezentujące konsorcjum PFPŻ ZP - Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz SGGW Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. 

Link do publikacji >>

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij