Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dezinformacja w przestrzeni medialnej nt. wyników kontroli jakości handlowej lodów w gastronomii
W związku z pojawiającą się w przestrzeni medialnej dezinformacją, podającą błędną interpretację wyników kontroli w zakresie jakości handlowej lodów, przeprowadzonej przez IJHARS w gastronomii w III kwartale 2023 r., urząd ten ponownie poinformował, że kontrole przeprowadzone na terenie całego kraju objęły łącznie 45 lokali gastronomicznych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 31 z nich (68,9 %).

Nadużyciem i wprowadzaniem w błąd konsumenta jest stwierdzenie, że „70% lodów w Polsce nie nadaje się do spożycia”, gdyż sugeruje to, że nie nadaje się do konsumpcji lub zagraża zdrowiu, co nie jest adekwatne do rzeczywistej sytuacji.


GIJHARS zachęca do uważnego przeczytania artykułu źródłowego na naszej stronie www.


Link do wspomnianego materiału informacyjnego znajduje się poniżej:

https://www.gov.pl/web/ijhars/wyniki-kontroli-jakosci-handlowej-lodow-03-2024


Źródło: GIJHARS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij