Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dyrektywy śniadaniowe. Projektowane zmiany w zakresie etykietowania wybranych produktów żywnościowych
Przyjmuje się, że w skład dyrektyw śniadaniowych wchodzi siedem dyrektyw, odnoszących się do składu, nazwy handlowej, etykietowania, prezentacji wybranych środków spożywczych, m.in. soków, dżemów owocowych, galaretek, marmolady, niektórych rodzajów mleka, a także miodu.

Pierwotne akty prawne wchodzące w skład pakietu dyrektyw śniadaniowych zostały wydane ponad 20 lat temu. Uznano, że standardy w nich zawarte powinny zostać uaktualnione, aby mogły odpowiadać obecnym wymogom i wyzwaniom rynku. Przegląd dyrektyw ma być także częścią realizacji unijnej strategii „Od pola do stołu”.


Polecamy artykuł "Zwiększenie ochrony konsumentów w cyfrowym świecie wynikające z dyrektywy omnibus", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowali Jacek Myszko, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak oraz Martyna Jakubiak, młodszy prawnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak.


Kwartalnik "Food-Lex" nr 1/2024:

https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435


Dyrektywy śniadaniowe

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij