Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Global Nutrition Report 2021
Global Nutrition Report to niezależnie sporządzany coroczny bilans stanu żywienia i odżywienia na świecie. Raport stwierdza, że „pomimo pewnych postępów, diety nie stają się zdrowsze i stawiają coraz większe wymagania dla środowiska; równocześnie utrzymują się niedopuszczalne poziomy niedożywienia”.

Kluczowe wnioski wynikające z tej edycji raportu są następujące:

  • Świat nie jest na dobrej drodze do osiągnięcia większości globalnych celów żywieniowych w odniesieniu do żywienia matek, niemowląt i małych dzieci, w tym nadwagi w dzieciństwie, a także wszystkich celów związanych z dietą związanych z chorobami niezakaźnymi (NCD), w tym spożycia soli, podwyższonego ciśnienia krwi, otyłość dorosłych i cukrzyca;
  • Ponad 40% wszystkich mężczyzn i kobiet (2,2 miliarda ludzi) ma obecnie nadwagę lub otyłość. 38,9 mln dzieci poniżej 5 roku życia ma nadwagę;
  • Spośród 194 ocenionych krajów, 105 jest na dobrej drodze do osiągnięcia celu walki z nadwagą w dzieciństwie. Żaden kraj nie jest na dobrej drodze do osiągnięcia celu polegającego na ograniczeniu spożycia soli lub powstrzymaniu wzrostu otyłości wśród dorosłych. Tylko 6 krajów zachodnich o wysokich dochodach (Australia, Dania, Finlandia, Holandia, Norwegia i Szwecja) jest na dobrej drodze do osiągnięcia zarówno celów związanych z cukrzycą, jak i podwyższonym ciśnieniem krwi (zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet). Postępy na poziomie poszczególnych krajów można znaleźć tutaj - https://globalnutritionreport.org/documents/720/Fig-1.5b_Country-level_progress_towards_the_global_nutrition_targets_by_indicator.pdf
  • Kluczowe cele globalne i systematyczne monitorowanie wykluczają dietę, pomimo jej wpływu na zdrowie i środowisko. Obecne cele nie odnoszą się wyraźnie do nieprawidłowej diety i jej jakości (z wyjątkiem poziomu soli) jako podstawowej przyczyny niedożywienia we wszystkich jego formach. Ponadto nie ustalono globalnych celów dotyczących niedoborów mikroskładników odżywczych (z wyjątkiem anemii), pomimo ich znaczenia dla zdrowia i rozwoju;
  • Diety na całym świecie są dalekie od zdrowych i nie uległy poprawie w ciągu ostatniej dekady (na podstawie porównania danych z lat 2010 i 2018). Około połowa światowej populacji (48%) spożywa za dużo lub za mało kalorii i charakteryzuje się niezrównoważoną masą ciała, w tym nadwagą (26%), otyłością (13%) i niedowagą (9%). Przejadanie się i – w związku z tym – odsetek nadwagi i otyłości wzrósł prawie pięciokrotnie (+0,70%) niż zmniejszył się poziom niedowagi (-0,15%).
  • Konkretne liczby cytowane dla Europy:
    • Spożycie owoców i warzyw 41% poniżej rekomendacji (choć wzrosło o 5%);
    • Spożycie mięsa czerwonego i przetworzonego było 8-9 razy za wysokie (i wzrosło o 4%);
  • Zgony, które można przypisać złej diecie, wzrosły o 15% od 2010 r. – szybciej niż wzrost populacji – i są obecnie odpowiedzialne za ponad 12 milionów zgonów z powodu chorób niezakaźnych u dorosłych. Odsetek przedwczesnych zgonów przypisywanych zagrożeniom żywieniowym jest najwyższy w Ameryce Północnej i Europie (po 31%). Żaden region nie jest na dobrej drodze do osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju, jakim jest zmniejszenie przedwczesnej śmiertelności z powodu chorób niezakaźnych do 2030 r.
  • Globalne zapotrzebowanie na żywność powoduje obecnie ponad jedną trzecią (35%) wszystkich emisji gazów cieplarnianych oraz zużywa znaczne i rosnące ilości zasobów środowiskowych. W porównaniu z 2010 r. wpływ zapotrzebowania na żywność na środowisko wzrósł aż o 14%, „przy czym żywność pochodzenia zwierzęcego odpowiada za większość emisji gazów cieplarnianych i użytkowania gruntów”;
  • Dodatkowe finansowanie potrzebne do osiągnięcia celów żywieniowych znacznie wzrosło, częściowo ze względu na wpływ Covid-19. Całkowite korzyści ekonomiczne dla społeczeństwa z inwestowania w żywienie mogą wynieść 5,7 biliona dolarów rocznie do 2030 r. i 10,5 biliona dolarów rocznie do 2050 r. Kraje walczą o osiągnięcie celów finansowych i dotyczących wpływu. Sektor prywatny jest najbardziej niewykorzystanym źródłem finansowania żywienia.

Raport dostępny jest na stronie https://globalnutritionreport.org/


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij