Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Andrzej Gantner o zmianach i nowych wyzwaniach w obszarze żywności i żywienia wywołanych pandemią COVID-19
Wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP był gościem debaty „Bezpieczeństwo żywienia i żywności w dobie pandemii - dobre praktyki” w trakcie VI Narodowego Kongresu Żywieniowego. PFPŻ ZP po raz kolejny był Partnerem wydarzenia organizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB.

Pandemia to trudny, ale ciekawy czas w zakresie produkcji i sprzedaży żywności. Konsumenci po raz pierwszy od dekad stanęli przed czasowymi brakami niektórych produktów na półkach lub trudnościami w dostępie do sklepów, dla młodszych pokoleń był prawdziwy szok. – zauważył Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP podczas VI Narodowego Kongresu Żywieniowego.


AG Kongres2 male


Pandemia COVID-19 podkreśliła znaczenie dobrze funkcjonujących łańcuchów dostaw oraz współpracy poszczególnych ogniw w łańcuchu – rolnictwa, przetwórstwa i handlu – w celu zapewnienia dostępu do żywności wszystkim konsumentom. Niezwykle istotną kwestią było szybkie dostosowanie się zakładów produkcyjnych do nowej rzeczywistości i wdrożenie procedur ograniczających ryzyko transmisji wirusa SARS-CoV-2. Firmy poniosły przy tym potężne nakłady finansowe i organizacyjne na uwzględnienie nowych wymogów zapewnienia bezpieczeństwa zarówno swoim pracownikom jak i konsumentem.


Sektor produkcji i przetwórstwa żywności w Polsce udowodnił, że jest w stanie zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe społeczeństwu nawet w tak trudnych warunkach jakie spowodowała pierwsza fala pandemii – podkreślił Wiceprezes PFPŻ ZP.


Co ważne, instytucje naukowe stwierdziły, iż produkty spożywcze są bezpieczne i nie stanowią źródła zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Bardzo korzystną obserwacją jest również fakt, iż higiena obchodzenia się z żywnością i przygotowywania posiłków stała się niezwykle istotna dla konsumentów.


Wiceprezes PFPŻZ ZP omówił także inne zmiany zachowań żywieniowych konsumentów oraz trendy rynkowe zauważając rozwój handlu żywnością przez Internet i wzrost zainteresowania gotowaniem w domu m.in. ze względu na zamknięcie branży HORECA.


Żywność nie tylko dostarcza składników odżywczych, sięgamy po nią także, by sprawić sobie przyjemność. Każdy może dokonać wyboru produktów odpowiednich dla swoich przekonań i upodobań. Ważnym jest przy tym aby dokonywać wyborów świadomie. Pozytywnym trendem dotyczącym polskiego społeczeństwa jest coraz częstsze dokładne czytanie składu produktów i większe zrozumienie zawartych tam informacji. Natomiast w kontekście nie marnowania żywności cieszy większa znajomość różnic miedzy terminem przydatności do spożycia a datą minimalnej trwałości oraz zalecanymi sposobami przechowywania żywności – powiedział Andrzej Gantner. Potrzebne są jednak dalsze działania edukacyjne w zakresie prawidłowego odczytywania informacji umieszczanych na opakowaniach produktów spożywczych, w tym informacji dostarczanych przez  dobrowolne systemy znakowania na przodzie opakowania.


Wśród wyzwań postpandemicznych Wiceprezes Federacji odniósł się do kwestii środowiskowych – zauważył, iż obecnie firmy spożywcze podejmują coraz to nowe zobowiązania w zakresie ograniczenia wpływu produkcji na środowisko, m.in. dotyczące opakowań, a dla konsumentów staje się to ważnym czynnikiem warunkującym decyzje zakupowe. Każde opakowanie powinno być odbieranie nie jako odpad, ale jako część zamkniętego obiegu i wartość, którą posiada jako surowiec wtórny – zauważył Andrzej Gantner. Wprowadzenie w Polsce systemu depozytowego, który bezpośrednio nadaje wartość opakowaniom po napojach, przyniesie niewątpliwe korzyści dla  środowiska naturalnego i pozwoli na osiągnięcie zaleceniach w dyrektywach unijnych poziomów zbiórki i recyklingu tych opakowań – dodał Wiceprezes PFPŻ ZP.


VI Narodowy Kongres Żywieniowy zorganizowany został przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB w sobotę 23 października 2021 r . pod hasłem “Pandemia COVID-19 – wyzwania żywieniowe i nauka na przyszłość”.


AG Kongres wspolne male

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij