Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów w środkach spożywczych - opublikowane rozporządzenia unijne
W ostatnich dniach sierpnia br. zostały opublikowane dwa rozporządzenia Komisji Europejskiej określające najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów sporyszu i alkaloidów tropanowych w środkach spożywczych.

25 sierpnia br. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1399 z dnia 24 sierpnia 2021 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów przetrwalników buławinki czerwonej i alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych.

Nowe wymagania zawarte w tym rozporządzeniu dotyczą następujących produktów:

  • nieprzetworzone żyto i inne zboża
  • produkty mielenia jęczmienia, pszenicy, orkiszu, owsa, żyta
  • gluten pszenny
  • produkty zbożowe przetworzone dla niemowląt i małych dzieci

Niniejsze rozporządzenie wejdzie w życie 14 września br., a stosuje się od dnia 1 stycznia 2022 r. (dłuższy okres przejściowy przewidziano w odniesieniu do żyta i produktów mielenia żyta).

Środki spożywcze wymienione w załączniku do rozporządzenia, które zostały/ną zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2022 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.

Natomiast 30 sierpnia br. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1408 z dnia 27 sierpnia 2021 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów tropanowych w niektórych środkach spożywczych.

W rozporządzeniu tym określono najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów tropanowych w następujących środkach spożywczych:

  • produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci, zawierające proso, sorgo, grykę zwyczajną lub ich produkty pochodne
  • proso, sorgo, kukurydza, gryka (nieprzetworzone)
  • kukurydza do prażenia
  • proso, sorgo, gryka i kukurydza wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego
  • produkty mielenia prosa, sorgo, gryki i kukurydzy
  • napary ziołowe (produkty suszone i w płynie)

Rozporządzenie wejdzie w życie 19 września br.


Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci, zawierające kukurydzę lub jej produkty pochodne, legalnie wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia (czyli przed 19 września br.), mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.


Pozostałe środki spożywcze wymienione w pkt 8.2.2–8.2.9 załącznika do tego rozporządzenia, które zostały/ną zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 września 2022 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.


Źródło: Eur-Lex

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij