Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Znakowanie soków i nektarów, syropów owocowych oraz cukru - wyniki kontroli IJHARS
W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych oraz produktów przemysłu cukrowniczego (w tym cukru z buraków cukrowych i cukru trzcinowego).

Kontrolą objęto łącznie 116 podmiotów, w tym 55 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 61 sklepów detalicznych.

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 318 partii, w tym: 193 partii soków i nektarów (dodatkowo skontrolowano 2 partie napojów na bazie soków i 1 partię musu owocowego), 54 partii syropów owocowych i 68 partii cukru.

Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 59 partii, w tym:

  • 39 partii soków, nektarów i napojów na bazie soków (19,9% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej),
  • 15 partii syropów owocowych (27,8% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej),
  • 5 partii cukru (7,4% skontrolowanych partii danej grupy asortymentowej).

Dotyczyły one m.in.:


Soki, nektary i napoje

  • Nieprawidłowej nazwy („sok owocowy” dla wyrobu zawierającego również sok imbirowy).
  • Stosowania niedozwolonych (np. „bez dodatku wody, bez dodatku konserwantów” i  „bez cukru” w przypadku soku) lub niezgodnych z prawdą (np. „100% naturalny” na napoju zawierającym ekstrakt z kolendry i barwnik) deklaracji odnoszących się do składu produktu.
  • Braku informacji o pasteryzacji lub podawania informacji wprowadzających w błąd odnośnie sposobu produkcji (np. określenia „sok bezpośredni” sugerującego, że jest to sok świeżo wyciśnięty, a nie pasteryzowany; sformułowania „świeży przez 14 dni od otwarcia” sugerującego, że dany produkt nie został poddany utrwalaniu; umieszczenia sprzecznych ze sobą informacji dotyczących tłoczenia na zimno i jednoczesnej pasteryzacji).
  • Podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

Syropy owocowe

  • Umieszczania na opakowaniu dwóch rozbieżnych nazw (np. na froncie – „Malina” wraz z  wizerunkiem malin, a na tylnej części – „Syrop o smaku malinowym”).
  • Podania niepełnej nazwy opisowej („syrop”) przy jednoczesnym wyeksponowaniu na etykiecie grafiki owocu maliny i słowa „malina” sugerujących, że jest to syrop z owoców maliny lub soku malinowego, podczas gdy wytworzono go z użyciem aromatu i dwóch różnych rodzajów soków (malinowego i aroniowego). 
  • Braku informacji o zastosowanym procesie pasteryzacji.
  • Podania nieprawidłowej nazwy podmiotu odpowiedzialnego za znakowanie środka spożywczego.
  • Umieszczenia daty minimalnej trwałości w przysłoniętym miejscu.

Cukier

  • Braku nazwy w języku polskim i nazwy opisowej (np. podano wyłącznie nazwę „Soft brown sugar”).
  • Zastosowania nazwy „Brown sugar Cukier z dodatkiem cynamonu” sugerującej, że produkt jest cukrem nierafinowanym z cynamonem, podczas gdy w jego składzie występowała również melasa (nadająca barwę).

Źródło: IJHARS

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij