Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Bezpłatne e-szkolenie dla producentów żywności „Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej”
Od 12 listopada 2020 zapraszamy wszystkich przedstawicieli producentów, przetwórców
i dystrybutorów żywności na szkolenie „Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej”.


To bezpłatne wydarzenie (zadanie realizowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, finansowane przez Ministra Zdrowia), dostępne na platformie e-learningowej NIZP-PZH do 12 grudnia 2020.


Czego dowiedzą się uczestnicy szkolenia? Oto jego zakres tematyczny:

  • Żywność jako źródło różnych składników – tabele składu i wartości odżywczej żywności
  • Zalecenia żywieniowe dla różnych grup osób.
  • Reformulacja składu produktów spożywczych – mniej cukru, tłuszczu, soli (wytyczne oraz działania m.in. „podatek od cukru”)
  • Informacja o wartości odżywczej żywności na etykietach (m.in. dobrowolne systemy znakowania FOPNL).
  • Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – informacje o cechach prozdrowotnych produktów
  • Informacje na etykiecie – m.in. bio, eko, GMO.
  • Substancje dodatkowe – reformulacja składu produktów.
  • Żywienie dzieci w jednostkach systemu oświaty (zalecane produkty i potrawy) – Interpretacja kryteriów żywieniowych dla produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży

Kto powinien wziąć udział w szkoleniu?

  • Osoby związane z produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją żywności
  • Przedstawiciele organizacji branży spożywczej
  • Osoby zainteresowane tworzeniem receptur produktów i potraw, znakowaniem i reklamą żywności, aktualnymi zaleceniami żywieniowymi.

👉 Zarejestruj się na platformie https://elearning.pzh.gov.pl/index.php  i weź udział w szkoleniu już dziś.


Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu?


20 maja 2020 roku Komisja Europejska przyjęła strategię "Od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego  (COM/2020/381). Strategia ta jest kluczowym elementem „Zielonego Ładu”. Uznaje ona nierozerwalne związki między zdrowymi ludźmi, zdrowymi społeczeństwami i zdrową planetą.


W związku z wysoką częstością występowania chorób żywieniowo-zależnych, w szczególności otyłości i nadwagi, niezbędne jest kontynuowanie i wzmacnianie działań na rzecz zmniejszenia spożycia soli, cukru, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, izomerów trans kwasów tłuszczowych. Obniżanie spożycia tych składników może być realizowane m.in. poprzez reformulację składu produktów spożywczych.


Niezbędnymi działaniami jest edukacja i współpraca z przedstawicielami przemysłu spożywczego
w kierunku poprawy jakości żywieniowej produktów spożywczych. Duże znaczenie ma także prawidłowe informowanie konsumentów na temat wartości odżywczej żywności, stosowanie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych w celu zwiększenia wiedzy konsumentów na temat żywności i ułatwienia im dokonywania prawidłowych wyborów konsumenckich.

  • Na szkoleniu omówione zostały wytyczne dotyczące obniżania zawartości tłuszczu, soli i cukru w produktach spożywczych.
  • Poruszamy także zagadnienie nowych propozycji informowania o jakości żywieniowej produktów (FOPNL) oraz kwestie profilowania żywieniowego. 
  • Nowością w naszym kraju jest wprowadzenie prawa dotyczącego  tzw. „podatku cukrowego”. Podatek od napojów: z dodatkiem cukru lub substancji słodzącej oraz z dodatkiem substancji aktywnej - kofeiny lub tauryny wejdzie w życie od stycznia 2021 r. (Ustawa z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów - Dz. U., 2020 r. poz. 1492).
  • Szkolenie dostarcza także informacji o zaleceniach żywieniowych oraz danych o składzie i wartości odżywczej żywności.
  • Interesującym tematem nadal pozostaje właściwa interpretacja kryteriów żywieniowych dla produktów spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.

 

👉 Zarejestruj się na platformie https://elearning.pzh.gov.pl/index.php  i weź udział w szkoleniu już dziś.


Szczególnie zapraszamy wszystkie te osoby które nie brały udziału w szkoleniach stacjonarnych w latach 2018 – 2019. 


Przekaż to zaproszenie wszystkim osobom, które mogłyby być zainteresowanie udziałem w takim szkoleniu.

 

producenci fb (002)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij