Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Webinarium PFPŻ ZP pt.: Produkcja środków spożywczych - istotne kwestie legislacyjne, 17-18.06.2020 r.
Wychodząc naprzeciw potrzebie płynącej z rynku i wielu zapytaniom PFPŻ ZP zdecydowała się zorganizować konferencję dla branży spożywczej w zupełnie nowej formule. Webinarium PFPŻ ZP pt.: „Produkcja środków spożywczych – istotne kwestie legislacyjne” odbyło się w dniach 17-18 czerwca br. i zgromadziło ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny i J.S. Hamilton Poland S.A oraz ponad 150 uczestników.

Webinarium przeznaczone było dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a w szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych.

 

Konferencję otworzył Andrzej Gantner, wiceprezes, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, a wydarzenie prowadziła Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.

 

Pierwszą prezentację pt. „Substancje pomocnicze w przetwórstwie” omówiła Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. W swoim wystąpieniu Prelegentka odniosła się do wymagań prawnych określających zagadnienie, w tym do różnic między definicjami pojęć „substancja dodatkowa” i „substancja pomocnicza w przetwórstwie”, a także do kwestii, na które przedsiębiorcy powinni zwracać szczególną uwagę. W trakcie prezentacji zostały również przywołane najczęściej stwierdzane nieprawidłowości.

 

Kolejny temat - „Nowe składniki żywności - Zasady stosowania” został omówiony przez Małgorzatę Krzepkowską z J.S. Hamilton Poland S.A. W swojej prezentacji Prelegentka wyjaśniła, czym jest „Novel food” oraz przedstawiła katalog i przepisy tej kategorii żywności. Uczestnikom konferencji zostały ponadto zaprezentowane zasady wprowadzania nowej żywności na rynek UE oraz wyjaśnione, jak w praktyce stosować novel food w krajach UE.

 

Temat „Izomery trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych” został omówiony przez dr hab. n farm. Hannę Mojską z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. W trakcie wystąpienia zostały omówione wymagania prawne z przedmiotowego zakresu, a także metody analiz. Uczestnicy Konferencji zapoznali się z aspektami zdrowotnymi dotyczącymi izomerów trans. Ponadto dr hab. n farm. Hanna Mojska przedstawiła praktyczne podejście w procesach przemysłowej produkcji żywności.

 

Ostatnią prezentację pt. „Opakowania z recyklingu przeznaczone do żywności” przedstawiła Marzena Pawlicka z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. W swoim wykładzie Prelegentka omówiła aktualny status prawny oraz trwające prace legislacyjne skupiając się przy tym na kwestiach istotnych z punktu widzenia producentów żywności.

 

Zamknięcie konferencji nastąpiło po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.

 

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

J.S. Hamilton Poland S.A.

 

Patroni Webinarium PFPŻ ZP:

Polskie Mięso

QAFP

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Związek Polskich Przetwórców Mleka

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

„Food-Lex”

Gospodarka Mięsna

Mistrz Branży

Nowy Przegląd Mleczarski

Polskie Mięso

Portal www.pfpz.pl

Przegląd Mleczarski

Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny

Przemysł Spożywczy 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij