Rozp. MRiRW z dn. 27/01/2020 ws. długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów GM, w których nie stosuje się GM pasz (DZ.U.2020.161Rozporządzenie określa długość okresów karencji, które poprzedzają pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt określonych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów genetycznie zmodyfikowanych.W
okresach tych w żywieniu zwierząt nie stosuje się genetycznie zmodyfikowanych
pasz w rozumieniu art. 2 pkt 7 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu
Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie
zmodyfikowanej żywności i paszy.
Długość okresów
karencji z odniesieniem do produktów pochodzenia zwierzęcego i poszczególnych
gatunków zwierząt została określona w załączniku do rozporządzenia. Okresy te
zależnie od produktów i gatunków zwierząt wahają się od 6 tygodni do 12
miesięcy, natomiast w przypadku produktów rybołówstwa okres karencji obejmuje
cały okres chowu zwierząt akwakultury, od których pozyskuje się produkty
rybołówstwa.
Rozporządzenie
weszło w życie 4 lutego 2020 r.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 1/2020, dostęp dla prenumeratorów>>
pełna lista aktualności
|