Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe zasady oznakowania żywności jako wolnej od GMO
1 stycznia 2020 r. weszła w życie ustawa z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.

Ustawodawca przewidział możliwość oznakowania jako wolnych od GMO środków spożywczych składających się z więcej niż jednego składnika. W przypadku gdy żywność składa się z więcej niż jednego składnika, może być oznakowana jako wolna od GMO, jeżeli są spełnione łącznie określone warunki.


Warto zaznaczyć, że żywność i pasze oznakowane informacją o braku GMO wprowadzone na rynek przed dniem wejścia w życie ustawy mogą pozostawać na rynku do wyczerpania zapasów, lecz nie dłużej niż przez dwa lata, pomimo tego, że nie spełniają wymogów przewidzianych w ustawie.


Nowa ustawa dotycząca oznakowania żywności jako wolnej od GMO jest odpowiedzią prawodawcy na rosnącą potrzebę rynkową uregulowania tej kwestii.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 1/2020, dostęp dla prenumeratorów>>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij