Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Hochland z tytułem EKOinwestor w Przemyśle Spożywczym 2019
Firma Hochland Polska została wyróżniona tytułem EKOinwestor w Przemyśle Spożywczym 2019 za projekt inwestycji w Węgrowie, polegający na modernizacji instalacji suszarniczo – wyparnej.

Wdrożona inwestycja obejmowała modernizację wieży suszarniczej, instalację nowego systemu odwróconej osmozy, wymianę instalacji wyparnej do produkcji serwatki i mleka w proszku, eliminację nadmiernej immisji hałasu oraz instalację  systemu oczyszczania kondensatu powstającego w procesie zagęszczania serwatki i mleka. Inwestycja przyniosła wymierne efekty dla środowiska: oszczędności energetyczne, obniżenie zużycia CO2 i wody, a także obniżenie poziomu hałasu. 


EKOinwestor w Przemyśle Spożywczym, to konkurs organizowany od kilku lat przez redakcję czasopisma AgroIndustry. Jego celem jest podkreślenie społecznej odpowiedzialności przemysłu spożywczego poprzez promowanie technologii przyjaznych dla środowiska i ograniczających negatywne oddziaływanie oraz wyróżnianie najciekawszych projektów środowiskowych, zrealizowanych w przemyśle spożywczym. Zwycięskie projekty w znaczący sposób poprawiają parametry związane z efektywnością energetyczną, oczyszczaniem ścieków, uzdatnianiem wody i ograniczaniem zużycia mediów w procesie produkcji. Prawo nadsyłania zgłoszeń mają przedstawiciele zakładów produkcyjnych wdrażających inwestycje środowiskowe, klienci firmy oraz dostawcy usług/technologii w imieniu swoich klientów. Hochland Polska dołączył do dotychczasowych laureatów konkursu, którymi wcześniej zostali: SM Mlekovita, Mars Polska, Coca-Cola HBC Polska, SM, OSM Sierpc, PepsiCo Poland, SM Mlekpol, Maspex S.A. oraz Grupa Żywiec. Wyniki tegorocznej edycji zostały ogłoszone 21 listopada podczas kongresu Inżynierów Przemysłu Spożywczego, który odbył się w Warce.

 

To dla nas duże wyróżnienie, że Kapituła konkursowa doceniła właśnie realizację Hochland Polska, jako bardzo dobrą inwestycję pod kątem ekologicznym uznając nasze działania jako  jeden z najciekawszych projektów środowiskowych, zrealizowanych w przemyśle spożywczym. – powiedział Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska.


DSC04639

Na zdjęciu: Jerzy Mrozowski – Dyrektor Zakładu Produkcyjnego Hochland Polska w Węgrowie. 

 


Hochland istnieje na polskim rynku od początku lat 90-tych. W Polsce działają dwa zakłady – w Kaźmierzu i Węgrowie. Hochland, Almette, Valbon to wiodące na rynku marki, pod którymi kryje się cała gama produktów, dostępna także dla rynku HoReCa. Doskonały smak i jakość zawdzięczają najlepszym surowcom i technologiom.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij