Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Starch Europe ogłasza kampanię z okazji 60 rocznicy utworzenia uruchamiając nową witrynę StarchinFood.eu
W 2019 roku mija 60 rocznica powstania Starch Europe, stowarzyszenia branżowego reprezentującego europejski przemysł skrobiowy.

Aby uczcić to wydarzenie, Starch Europe oraz jego członkowie przez cały rok będą podejmować działania podkreślające długą i bogatą tradycję europejskiego przemysłu skrobiowego oraz jego świetlaną przyszłość.

 

Ogłaszając dziś uruchomienie przebudowanej na nowo internetowej platformy informacyjnej StarchinFood.eu, będące pierwszym z wydarzeń w rocznicowym kalendarzu, Jamie Fortescue, Dyrektor Zarządzający Starch Europe, powiedział:

 

„Składniki pochodzenia roślinnego wytwarzane przez europejski przemysł skrobiowy mają różną postać, różne funkcje i różnorodne zastosowania. Dzięki uniwersalności składniki te są powszechnie wykorzystywane przez producentów żywności wytwarzających artykuły spożywcze co dzień trafiające na stoły konsumentów. To z kolei rodzi coraz większe zapotrzebowanie na wiarygodne informacje o stosowanych przez nas składnikach.”

 

„Starch in Food (Skrobia w żywności) staje się obecnie prawdziwą platformą cyfrową dla wszystkich zainteresowanych, w tym konsumentów intersujących się żywnością, zawierającą aktualne, oparte na faktach informacje oraz pytania i odpowiedzi, dostosowaną do różnych poziomów zainteresowania. Szczegółowe informacje na temat składników opartych na skrobi, oddzielny dział nauki i wiedzy dla mediów przeznaczone dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej, oraz nowy wygląd i sposób obsługi tworzą razem wiarygodne źródło rzetelnych informacji opartych na wiedzy”, powiedział.

 

W roku 2019 Starch Europe będzie organizować liczne działania, w tym serię imprez, które zainauguruje doroczna konferencja stowarzyszenia w dniu 15 października. Członkowie stowarzyszenia będą gospodarzami wydarzeń odbywających się w całej Europie, dzieląc się wiedzą i informacjami na temat skrobi zawartej w żywności.   

 

Odpowiedzi na pytania dotyczące naszych składników można znaleźć odwiedzając stronę  www.starchinfood.eu.

 


W sprawie dalszych informacji prosimy kontaktować się z:

 

Andreas Delvaux - + 32 2 289 67 63 - andreas.delvaux@starch.eu

 

Starch Europe jest stowarzyszeniem branżowym, które reprezentuje interesy unijnego przemysłu skrobiowego na poziomie europejskim i międzynarodowym. Jego członkami jest  26 unijnych producentów skrobi, stanowiących łącznie 95% unijnego przemysłu skrobiowego a członkami stowarzyszonymi jest 7 krajowych stowarzyszeń przemysłu skrobiowego. Europejski przemysł skrobiowy wytwarza ponad sześćset produktów zawierających skrobie rodzime, skrobie modyfikowane, słodziki w formie płynnej i stałej oraz oleje, białka i błonniki stosowane jako składniki i funkcjonalne suplementy w szerokiej gamie artykułów spożywczych, pasz oraz zastosowań przemysłowych.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij