Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja żywności w świetle aktualnych przepisów – nowości legislacyjne”
Zorganizowana w dniu 28 marca 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu produkcji żywności.

Konferencję, która zgromadziła ponad 90 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.

 

Pierwszą prezentację pt. „Przegląd wybranych orzeczeń z zakresu produkcji żywności” wygłosił mecenas Marcin Tomasik, reprezentujący Kancelarię Tomasik Jaworski Sp. p. W swoim wystąpieniu Mecenas odniósł się do orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości oraz wyroków Naczelnego Sądu Administracyjnego dotyczących kwestii związanych z produkcją żywności. Ponadto, w trakcie prezentacji zostały przywołane decyzje Prezesa Urzędu Ochrony Konsumenta i Konkurencji w kontekście problemu niewłaściwej jakości i zafałszowania.

 

Kolejna prezentacja pt. „Stosowanie dodatków do żywności i aromatów” została omówiona przez Joannę Gajdę-Wyrębek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. W swoim wystąpieniu Prelegentka przedstawiła nowe rozporządzenia Komisji zmieniające załącznik II do rozporządzenia nr 1333/2008 w sprawie substancji dodatkowych, a także opracowywane zmiany w kategorii 13 - Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE. Uczestnicy konferencji szczegółowo zapoznali się również z kwestią ponownej oceny dopuszczonych substancji dodatkowych do żywności przez EFSA.

 

Następną prezentację pt. „Praktyczne uwagi na temat wpływu warunków przetwarzania żywności na określenie zakresu badań laboratoryjnych w świetle aktualnych przepisów” omówił Andrzej Kuciel, ekspert ds. bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych J.S. Hamilton Poland S.A. W swoim wystąpieniu Prelegent przedstawił temat warunków przetwarzania żywności i ich wpływ na jakość żywności, a także wyjaśnił, jakie czynniki należy uwzględnić podczas określania zakresu badań artykułów spożywczych. Ponadto, zostały zaprezentowane przepisy regulujące stosowanie dodatków do żywności.

 

W dalszej części konferencji Marzena Pawlicka, Kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH przedstawiła prezentację pt. „Wymagania dotyczące urządzeń mających kontakt z żywnością stosowanych w przemyśle spożywczym”. W trakcie wystąpienia zostały omówione obowiązujące wymagania prawne ze szczególnym uwzględnieniem zagadnienia deklaracji zgodności dla tworzyw sztucznych.


Ostatnią prezentację pt. „Zmiany legislacyjne w zakresie stosowania opakowań z tworzyw sztucznych – kwestie istotne dla producentów żywności” przedstawiła Dorota Kozłowska, reprezentująca PFPŻ ZP. W swoim wystąpieniu Prelegentka skupiła się na wymaganiach prawnych wynikających z dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko, w tym dotyczących pojemników na żywność i na napoje.

 

Zamknięcie konferencji nastąpiło po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.

 

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

Dentons

J.S. Hamilton Poland S.A.

 

Partnerzy PFPŻ ZP:

BSI Group Polska Sp. z o.o

Siemens Sp. z o.o.

 

Patroni Konferencji PFPŻ ZP:

Polskie Mięso

QAFP

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Związek Polskich Przetwórców Mleka

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

„Food-Lex”

Gospodarka Mięsna

Mistrz Branży

Nowy Przegląd Mleczarski

Polskie Mięso

Portal www.pfpz.pl

Przegląd Mleczarski

Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny

Przemysł Spożywczy

 

 

Galeria zdjęć:

Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP
Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP
Marcin Tomasik, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp. p.
Marcin Tomasik, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp. p.
Joanna Gajda-Wyrębek, Zakład Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH
Joanna Gajda-Wyrębek, Zakład Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH
Andrzej Kuciel, J.S. Hamilton Poland S.A.
Andrzej Kuciel, J.S. Hamilton Poland S.A.
Marzena Pawlicka, Pracownia Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH
Marzena Pawlicka, Pracownia Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH
Marzena Pawlicka, Joanna Gajda-Wyrębek, Dorota Kozłowska
Marzena Pawlicka, Joanna Gajda-Wyrębek, Dorota Kozłowska
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij