Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa”
Zorganizowana w dniu 11 października 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych dla artykułów spożywczych.

Konferencję, która zgromadziła ponad 120 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.

 

Pierwszą prezentację pt. „Oznakowanie produktów dla wegan i wegetarian” wygłosiła radca prawny Joanna Krakowiak reprezentująca Kancelarię Wardyński i Wspólnicy sp.k. W swoim wystąpieniu Prelegentka omówiła zyskujący na popularności trend diety wegetariańskiej oraz kluczowe uregulowania prawne z zakresu dobrowolnego znakowania „wege”. Ponadto, w trakcie prezentacji został dokonany przegląd aktualnego orzecznictwa sądowego.


Kolejną prezentację pt. „Aktualne kwestie dotyczące oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych” omówiła Joanna Furs z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W swoim wystąpieniu Prelegentka przedstawiła nowe dopuszczone oświadczenia oraz omówiła trwające prace z zakresu oświadczeń zdrowotnych odnoszących się do rozwoju i zdrowia dzieci. Następnie uczestnicy konferencji zapoznali się ze stanem prac unijnych w zakresie określeń rodzajowych oraz oświadczeń dotyczących kofeiny i probiotyków.


Ewelina Ciunel z J.S. Hamilton Poland S.A. przedstawiła prezentację pt. „Skąd się biorą informacje na etykiecie produktu spożywczego – krótko o badaniach laboratoryjnych”. W trakcie wystąpienia zostały szczegółowo omówione metody określania wartości odżywczej produktów, a także przywołane definicje składników odżywcze wg Załącznika I do Rozporządzenia 1169/2011.


Następną prezentację pt. „Rozwiązania etykietowe dla branży spożywczej” omówiła Iwona Studzińska, Dyrektor Rozwoju Etykiety.pl Etigraf. W swoim wystąpieniu Prelegentka przedstawiła proces kreacji opakowań z uwzględnieniem materiałów do druku i technik drukarskich odzwierciedlających trendy konsumenckie. Ponadto, zostały zaprezentowane rozwiązania etykietowe przyjazne środowisku.

Projekt ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych został przedstawiony przez Krzysztofa Kielaka, Zastępcę Dyrektora Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin w Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomiast w sesji dyskusyjnej z ramienia MRiRW wyjaśnień udzielała Małgorzata Woźniak, Naczelnik Wydziału Zasobów Genowych i Roślin Genetycznie Zmodyfikowanych. Uczestnicy konferencji zapoznali się z założeniami projektu ustawy, haromonogramem prac legislacyjnych, jak i    wynikami konsultacji publicznych. Ze szczególną uwagą zostały omówione planowane obowiązki dla producentów.

Ostatnią prezentację pt. „Podawanie na etykietach informacji o dodatkach do żywności z uwzględnieniem zasady przenoszenia” przedstawiła Joanna Gajda-Wyrębek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH. W swoim wystąpieniu Prelegentka skupiła się na wymaganiach prawnych dotyczących zagadnienia oraz najczęściej popełnianych przez producentów błędach. Uczestnicy konferencji mieli także możliwość zapoznania się z trwającymi pracami na poziomie Unii Europejskiej i Komisji Kodeksu Żywieniowego. 

Zamknięcie konferencji nastąpiło po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.

 


Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

Dentons

J.S. Hamilton Poland S.A.

Siemens Sp. z o.o.

 

Partner Konferencji:

Etykiety.pl Etigraf

 

Patroni Konferencji PFPŻ ZP:

QAFP

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Związek Polskich Przetwórców Mleka

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

„Food-Lex”

Gospodarka Mięsna

Mistrz Branży

Polskie Mięso

Portal www.pfpz.pl

Przegląd Mleczarski

Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Przemysł Spożywczy

 

 

Galeria zdjęć:

Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Joanna Krakowiak, Kancelaria Wardyński i Wspólnicy sp.k.
Joanna Furs, Główny Inspektorat Sanitarny
Ewelina Ciunel, J.S. Hamilton Poland S.A
Ewelina Ciunel, J.S. Hamilton Poland S.A
Iwona Studzińska, Etykiety.pl Etigraf
Krzysztof Kielak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Krzysztof Kielak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Małgorzata Woźniak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij