Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zdrowo, smacznie, swojsko
Od kilku lat obserwujemy prawdziwą rewolucję na rynku spożywczym. Kierunek rozwoju wyznacza potrzeba bycia „eko” i rosnące zainteresowanie ofertą tradycyjną, a także produktami i daniami „wygodnymi” - podaje PB.

W te najnowsze trendy, zdaniem ekspertów, polscy producenci świetnie się wpisują.

— W czasach kiedy dotarcie do celowanej grupy konsumentów nie jest już barierą wejścia na rynek, innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw jest coraz bardziej widoczna na sklepowych półkach w kraju i za granicą — zapewnia Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Współczesny rynek stawia coraz wyższe wymagania. Wystarczy spojrzeć na przyspieszający pęd ku produktom prozdrowotnym, odpowiadającym zarówno zaleceniom zbilansowanej diety poprzez zwiększenie udziału w jej składzie owoców, warzyw, ziół, ziaren czy też orzechów, jak i wymaganiom specyficznych diet np. wegetariańskiej czy bezglutenowej.


— Mamy już na półkach bezglutenowe kiełbasy, bezmięsne burgery lub wędliny całkowicie pozbawione mięsa. Praktycznie nie ma kategorii żywności bez tego typu innowacji. W nurt ten wpisują się również produkty ekologiczne, których sprzedaż nieustannie rośnie w tempie ponad 100 proc. rok do roku — tłumaczy Andrzej Gantner.


Więcej informacji: Puls Biznesu.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij