Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IERiGŻ: W 2017 roku spadło spożycie ryb w Polsce
Przeciętne spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg wobec 13,11 kg w 2016 r. Spośród głównych gatunków ryb najbardziej ograniczono konsumpcję łososi oraz dorszy, a wyraźnie zwiększono spożycie makreli i morszczuków - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018".

Według wstępnych danych podaż ryb na rynek krajowy wyniosła w 2017 r. 480,7 tys. t (masy żywej ryb) i była o 4,8% niższa niż w roku poprzednim. Przeciętne spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło 12,48 kg (13,11 kg rok wcześniej). Spośród głównych gatunków ryb najbardziej ograniczono konsumpcję łososi (o 25,3% do 0,65 kg/mieszkańca) oraz dorszy (o 15,2% do 0,89 kg/mieszkańca), a wyraźnie zwiększono spożycie makreli (o 32,1% do 1,07 kg/mieszkańca) i morszczuków (o 15,0% do 0,46 kg/mieszkańca). W strukturze konsumpcji podobnie jak w latach poprzednich dominowały śledzie (2,67 kg/mieszkańca, spadek o 4,8%) oraz mintaje (2,60 kg/mieszkańca, spadek o 1,1%). 

Więcej informacji: Portalspożywczy.pl, IERiGŻ.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij