Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Eksperci o właściwościach prozdrowotnych kawy
W dniu 30 listopada br. odbyło się śniadanie kawowe zorganizowane przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” w ramach programu informacyjno-edukacyjnego na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia kawy realizowanego pod patronatem wiodącej instytucji z zakresu nauk żywieniowych – Instytutu Żywności i Żywienia.

Kawa cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej początku dnia. Jednocześnie kawa jest jednym z najintensywniej badanych składników diety, a jej wpływ na zdrowie jest przedmiotem dyskusji ekspertów z różnych dziedzin nauk.


W dniu 30 listopada br. odbyło się śniadanie kawowe zorganizowane przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” w ramach programu informacyjno-edukacyjnego na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia kawy realizowanego pod patronatem wiodącej instytucji z zakresu nauk żywieniowych – Instytutu Żywności i Żywienia.


W trakcie spotkania, jego uczestnicy mieli możliwość wyjaśnić z ekspertami najczęstsze obawy związane ze spożywaniem kawy:

Najnowsze wyniki badań naukowych wskazują, że spożywanie kawy w ilości 3-5 filiżanek dziennie wywołuje pozytywne efekty fizjologiczne. Z tego względu, Instytut Żywności i Żywienia, który już od wielu lat dostrzega ten pozytywny wpływ kawy na zdrowie, uwzględnił ten produkt w znowelizowanej w 2016 r. Piramidzie zdrowego żywienia - graficznej postaci zaleceń żywieniowych dla populacji polskiej – powiedziała dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia.


W dalszej części spotkania profesor Artur Mamcarz - Prodziekan II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II WL WUM wyjaśniał, że w świetle aktualnego stanu wiedzy nawyk picia umiarkowanej ilości kawy nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego, ponieważ dochodzi do rozwoju tolerancji organizmu na działanie kofeiny, odpowiedzialnej za wzrost ciśnienia. Pozytywne wnioski płyną też z badań dotyczących związków pomiędzy piciem kawy a chorobą niedokrwienną serca, według których kawa może być nawet czynnikiem ochronnym.

 

Dr n. med. Sławomir Murawiec, członek Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, Redaktor Naczelny kwartalnika naukowego „Psychiatria” podkreślał ponadto pozytywny wpływ kawy na układ nerwowy. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że istnieje zależność przyczynowo-skutkową pomiędzy 75 mg kofeiny (ilość znajdująca się w jednej filiżance kawy średniej wielkości), a zwiększonym poziomem skupienia uwagi i czujności.


Mówiąc o wpływie kawy na układ nerwowy należy również podkreślić, że z w świetle aktualnych wyników badań regularne spożywanie kawy zdaje się mieć działanie ochronne przeciwko rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych tj. choroba Alzheimera (zmniejszenie ryzyka do 20%) czy Parkinsona – podkreślał dr Murawiec.


Więcej informacji:https://kawaizdrowie.pl/

 


 

W celu rozpowszechnienia dowodów naukowych z zakresu wpływu spożycia kawy na zdrowie powstał portal „Kawa i zdrowie”. Portal prowadzony jest w ramach Programu informacyjno-edukacyjnego na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia kawy realizowanego przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” i objętego patronatem Instytutu Żywności i Żywienia.


2017.11.30 sniadanie kawowe

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij