Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym”
Kwestie związane z bezpieczeństwem i jakością produktów spożywczych były głównym tematem konferencji szkoleniowej, zorganizowanej w dniu 16 listopada 2017 r. w Warszawie przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.

W konferencji wzięło udział ponad 50 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.

 

Dorota Kozłowska przedstawiła także pierwszą prezentację pt. „Aktualne prace legislacyjne dotyczące zanieczyszczeń żywności”, w trakcie której została ze szczególną uwagą poruszona problematyka akryloamidu, estrów glicydolu oraz zanieczyszczeń rolniczych. Uczestnicy konferencji zapoznali się z charakterystyką poszczególnych zanieczyszczeń oraz mechanizmami ich powstawania. Ponadto zostało omówione  Zalecenie Komisji Europejskiej w sprawie dochodzeń dotyczących poziomów akryloamidu w żywności, a także oczekujące na publikację rozporządzenie unijne nt. akrylowamidu i zakres jego stosowania.

 

Kolejną prezentację pt. „Pozostałości środków ochrony roślin w żywności w świetle obowiązujących przepisów i związane z tym badania” wygłosiła dr inż. Monika Czarnecka-Partyka reprezentująca J.S. Hamilton Poland S.A. Prelegentka przedstawiła przegląd aktualnych wymagań prawnych w odniesieniu do obecności pozostałości środków ochrony roślin w żywnosci. W trakcie prezentacji zostały również omówione możliwości analityczne wykrywania pozostałości pestycydów w  odniesieniu do obowiązujących wymagań prawnych, a także wpływ tzw. „afer medialnych” na rozwój metodyk analitycznych.

 

Następnie dr hab. Paweł Wojciechowski z Pracowni Prawa Żywnościowego Katedry Prawa Rolnego i Systemu Ochrony Żywności na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego przedstawił prezentację pt. „Rozporządzenie 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych”. W trakcie wystąpienia został omówiony zakres stosowania, jak i główne wymagania nowej unijnej regulacji w sprawie urzędowych kontroli żywności. Ponadto został oceniony wpływ przedmiotowego rozporządzenia na przyszłą działalność urzędowych inspekcji w Polsce.

 

Prezentację pt. „Zmiana przepisów dotyczących bisfenolu A w opakowaniach przeznaczonych do kontaktu z żywnością” omówiła Marzena Pawlicka z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. W trakcie swojego wystąpienia  szczegółowo omówiła charakterystykę bisfenolu A, w tym jego możliwy wpływ na zdrowie ludzi. Uczestnicy konferencji poznali także projekt nowego rozporządzenia Komisji Europejskiej dotyczący stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach  przeznaczonych do kontaktu z żywnością, jak również wymagania  w zakresie deklaracji zgodności dla lakierowanych wyrobów do kontaktu z żywnością oraz prowadzenia badań migracji bisfenolu A.

 

Ostatnie zagadnienie „Kontrola zawartości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych” przedstawiła dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia. Uczestnicy konferencji  zapoznali się z najważniejszymi obowiązującymi przepisami prawnymi z obszaru witamin i składników mineralnych w żywności. W swoim wystąpieniu dr Anna Wojtasik odniosła się do kwestii deklaracji zawartości witamin i składników mineralnych, jak również do zasad stosowania przez producentów żywności oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących witamin i składników mineralnych. Ponadto omówiła problematykę badań w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu, a także dopuszczalne granice tolerancji w przypadku wystąpienia różnic między faktyczną a deklarowaną na opakowaniach zawartością witamin i składników mineralnych.

 

Konferencja szkoleniowa została zakończona serią pytań i odpowiedzi dotyczących zagadnień przedstawionych przez ekspertów.

 

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

DENTONS

IFM Electronic Sp. z o.o.

J.S. Hamilton Poland S.A.

SIEMENS Sp. z o.o.

 

 

Patroni konferencji PFPŻ ZP:

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Związek Polskich Przetwórców Mleka

Związek Polskie Mięso

 

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

„Food-Lex”

Gospodarka Mięsna

Mistrz Branży

Nowy Przegląd Mleczarski

Polskie Mięso

Portal www.pfpz.pl

Przegląd Mleczarski

Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Przemysł Spożywczy

 

 

Galeria zdjęć:

Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”
Prelegenci Konferencji
Prelegenci Konferencji
dr Monika Czarnecka-Partyka, J.S. Hamilton Poland S.A.
dr Monika Czarnecka-Partyka, J.S. Hamilton Poland S.A.
dr hab. Paweł Wojciechowski, Pracownia Prawa Żywnościowego Katedry Prawa Rolnego i Systemu Ochrony Żywności na Wydziale Prawa i Administracji UW
Marzena Pawlicka, Zakład Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH
dr Anna Wojtasik, Instytut Żywności i Żywienia
Monika Jonczak, dyrektor ds. marketingu PFPŻ ZP
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
Uczestnicy Konferencji
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij