Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świetle wymagań prawnych”
Kwestie związane z prawidłowym oznakowaniem produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 11 października 2017 r. w Warszawie przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.

W konferencji wzięło udział ponad 80 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.

 

Andrzej Gantner wygłosił również pierwszą prezentację pt. „Ograniczenia w reklamie żywności wynikające z przepisów prawa oraz samoregulacji w Polsce”. W swoim wystąpieniu Dyrektor przypomniał, czym jest reklama w rozumieniu prawa żywnościowego, a także wyjaśnił, jak należy rozumieć określenie „rzetelne informowanie”. Uczestnicy konferencji zapoznali się również z systemem samoregulacji reklamy żywności skierowanej do dzieci do lat 12. Andrzej Gantner poinformował przy tym, że monitoringi systemu przeprowadzone przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji potwierdziły, że samoregulacja jest skutecznym rozwiązaniem w ograniczaniu reklam i wskazań sponsorskich dot. artykułów spożywczych i napojów zawierających składniki, których obecność w nadmiernych ilościach w codziennej diecie jest niewskazana.


Kolejną prezentację pt. „Wyrok Trybunału Sprawiedliwości z 14 lipca 2016 r. C-19/15 w sprawie stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych w przekazach komercyjnych skierowanych do konsumentów finalnych i do specjalistów w dziedzinie ochrony zdrowia” omówiła mecenas Marlena Żarnecka z DENTONS. Prelegentka przedstawiła tematykę przedmiotowego wyroku, główne punkty przekazu postawionego zarzutu oraz argumentację pozwanego. W trakcie prezentacji została także przywołana sentencja wyroku oraz jego uzasadnienie, a także konsekwencje prawne dla państw członkowskich i firm spożywczych.

Następnie dr Iwona Wiśniewska, ekspert ds. oceny ryzyka przedstawiła prezentację pt. „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne dotyczące żywności”. W trakcie wystąpienia zostały omówione aktualne prace EFSA dotyczące oświadczeń oraz ostatnie zmiany wykazu dozwolonych oświadczeń. Ponadto zostały przywołane wytyczne opracowane przez PFPŻ ZP odnoszące się do oświadczeń żywieniowych nt. zawartości cukru w produktach spożywczych i kwestii elastyczności brzmienia tych oświadczeń. Uczestnicy konferencji mieli także możliwość zapoznania się z problemami i dyskusjami wokół kwestii stosowania oświadczeń.


Prezentacja pt. „Prace Codex Alimentarius dotyczące podawania informacji na produktach spożywczych w obrocie pomiędzy przedsiębiorstwami (B2B)” została omówiona przez Dorotę Kozłowską z PFPŻ ZP. W trakcie swojego wystąpienia prelegentka przedstawiła Komisję Kodeksu Żywnościowego – historię jej powołania i cel działania. Ponadto wyjaśnione zostało znaczenie dokumentów Kodeksu Żywnościowego oraz zaprezentowane proponowane zapisy aktualnie tworzonych wytycznych Codex Alimentarius z zakresu umieszczania informacji na opakowaniach zbiorczych produktów spożywczych.


Dorota Kozłowska omówiła także kolejne zagadnienie - „Rozmieszczenie informacji na etykietach produktów – aktualne wymagania prawne”. Uczestnicy konferencji zapoznali się z interpretacją przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, a także rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. W swoim wystąpieniu Dorota Kozłowska podała m.in. na podstawie przykładów, jakie informacje muszą znaleźć się na etykiecie przy nazwie produktu, w tym samym polu widzenia, w głównym polu widzenia, a także w pobliżu tabeli wartości odżywczych.

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

DENTONS

Henkel

IFM Electronic Sp. z o.o.

J.S. Hamilton Poland S.A.

SIEMENS Sp. z o.o.

 

 

Patroni konferencji PFPŻ ZP:

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Związek Polskich Przetwórców Mleka

Związek Polskie Mięso

 

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

„Food-Lex”

Gospodarka Mięsna

Mistrz Branży

Nowy Przegląd Mleczarski

Polskie Mięso

Portal www.pfpz.pl

Przegląd Mleczarski

Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Przemysł Spożywczy

 

 

Galeria zdjęć:

Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”
Marlena Żarnecka, DENTONS
dr Iwona Wiśniewska, ekspert ds. oceny ryzyka
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij