Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Składniki żywności - aktualne wymagania prawne”
Kwestie związane z aktualnymi wymaganiami prawnymi z zakresu składników żywności, w tym dodatków do żywności, były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 2 marca 2017 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.

W konferencji wzięło udział ponad 80 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski.


Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.


Pierwszą prezentację pt. „Składniki żywności - Struktura ustawodawstwa UE i krajowego” wygłosił dr hab. Paweł Wojciechowski z Pracowni Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji UW. W swoim wystąpieniu prelegent przedstawił informacje ogólne o systemie źródeł prawa, jak również o strukturze prawa żywnościowego. Ponadto, wyjaśnione zostały pojęcia żywności i składnika żywności oraz kwestia szczególnych substancji jako składników żywności i komponentów żywności innych niż składnik żywności. Dzięki wystąpieniu pana dr Wojciechowskiego uczestnicy konferencji zapoznali się również z wymogami w zakresie informowania o składnikach żywności

 

Kolejną prezentację pt. „Aktualne prace legislacyjne na poziomie UE w obszarze dodatków do żywności” omówiła pani Joanna Gajda-Wyrębek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Prelegentka przedstawiła wnioski o zmianę obowiązujących przepisów m.in. w odniesieniu do stosowania azotynów (E 249 – E 250) w golonce peklowanej czy dopuszczenia związków fosforu do kebabu. W trakcie prezentacji zostały także wskazane interpretacje obowiązujących przepisów dotyczących barwników w dekoracjach z czekolady, a także zostały wyjaśnione różnice między definicją barwnika i składnika żywności o właściwościach barwiących oraz między substancją dodatkową i substancją pomocnicza w przetwórstwie.

 

Następnie pani Monika Czarnecka-Partyka reprezentująca J.S. Hamilton Poland S.A przedstawiła prezentację pt. „Tradycyjne i nowatorskie podejście do analiz laboratoryjnych produktów spożywczych obecnych na rynku”. W trakcie wystąpienia zostały omówione różne aspekty jakości, w tym jej wymiar technologiczny i rynkowy. Ponadto, uczestnicy seminarium otrzymali szczegółowe informacje w zakresie badania składu kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białka, błonnika i witamin w kontekście żywności suplementowanej.

 

Ostatnią prezentację pt. „Błonnik pokarmowy jako składnik żywności w świetle aktualnych przepisów i interpretacji” omówiła pani Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia. W swoim wystąpieniu prelegentka przedstawiła definicję błonnika, jego funkcje fizjologiczne, jak również kwestię uwzględniania tego składnika w informacji o wartości odżywczej. Uczestnicy spotkania zapoznali się także z zagadnieniem oświadczeń żywieniowych oraz oświadczeń zdrowotnych dotyczących błonnika. Ponadto, zaprezentowana została problematyka zakresu tolerancji, zaokrąglenia i znikomej ilość.

 

Zamknięcie konferencji nastąpiło po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

  • Henkel
  • IFM Electronic
  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • DENTONS

 

Patroni konferencji PFPŻ ZP:

  • Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Związek Polskie Mięso

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

  • „Food-Lex”
  • Gospodarka Mięsna
  • Mistrz Branży
  • Nowy Przegląd Mleczarski
  • Polskie Mięso
  • Portal www.pfpz.pl
  • Przegląd Mleczarski
  • Przegląd Piekarski i Cukierniczy
  • Przemysł Spożywczy

  

Galeria zdjęć:

Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Dr hab. Paweł Wojciechowski z Pracowni Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji UW
Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH
Monika Czarnecka-Partyka - J.S. Hamilton Poland S.A
Monika Czarnecka-Partyka - J.S. Hamilton Poland S.A
Beata Przygoda - Instytut Żywności i Żywienia
Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”
Monika Jonczak - dyrektor marketingu PFPŻ ZP
Uczestnicy konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP
Uczestnicy konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP
Uczestnicy konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP
Uczestnicy konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP
 
 
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij