Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Wymagania prawne w zakresie znakowania w tym reklamy i marketingu produktów żywnościowych”
Wymagania prawne w zakresie znakowania w tym reklamy i marketingu produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 6 października 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.

W konferencji wzięło udział prawie 100 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast wydarzenie prowadziła Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP.

 

Część merytoryczną konferencji rozpoczęła pani Emilia Staniszewska z Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W prezentacji pt. „Prace legislacyjne krajowe i unijne z zakresu podawania informacji o pochodzeniu produktów” prelegentka omówiła m.in. zasady dobrowolnego umieszczania określenia „Produkt polski”, które według założeń mają wejść w życie z dniem 1 stycznia 2017 r. Dzięki wystąpieniu pani Staniszewskiej uczestnicy konferencji zapoznali się  również z projektem rozporządzenia Komisji Europejskiej regulującego zasady podawania informacji o pochodzeniu składnika podstawowego.

 

Kolejną prezentację pt. „Prace legislacyjne Komisji Europejskiej dotyczące umieszczania oświadczeń na etykietach produktów spożywczych” omówiła pani Joanna Furs z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Prelegentka przedstawiła szczegółowo ostatnie i planowane zmiany w wykazach oświadczeń. W trakcie prezentacji miała także miejsce dyskusja na temat przyszłości oświadczeń dotyczących składników botanicznych oraz przyszłości profili składników odżywczych.

 

W następnej prezentacji pt. „Informacje dobrowolne w oznakowaniu i reklamie produktów spożywczych w świetle obowiązujących wymagań prawnych i orzecznictwa” pani Marlena Żarnecka z kancelarii Dentons przedstawiła przykłady dobrowolnych informacji na temat żywności, również w kontekście ogólnych i szczegółowych wymagań prawnych. Ponadto, omówione zostały przykładowe orzecznictwa sądowe w przedmiotowym zakresie.

 

Następnie pan Rafał Pietrasik reprezentujący Bureau Veritas Polska przedstawił prezentację „Umieszczanie określeń „bio”, „eko”, „organic” na produktach spożywczych – wymagania certyfikacyjne”. W trakcie swojego wystąpienia pan Pietrasik omówił wymagania prawne Unii Europejskiej w zakresie rolnictwa ekologicznego. Przedstawiony także został system kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym oraz zasady etykietowania żywności przygotowanej z wykorzystaniem rolniczych produktów ekologicznych.

 

Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję była prezentacja pani Barbary Ratkovskiej z Głównego Inspektoratu Sanitarnego pt. „Znakowanie wartością odżywczą – na co warto zwracać uwagę”. Prelegentka omówiła dyskusje interpretacyjne państw członkowskich UE i Komisji Europejskiej na temat rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011. Ponadto, przedstawione zostały najczęściej zadawane pytania do Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W swoim wystąpieniu pani Ratkovska odniosła się również do kwestii oznakowania żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego od 20 lipca 2016 r.

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

BÜCHI Labortechnik

Bureau Veritas Polska Sp. z o.o.

Henkel Henkel Packaging and Labeling Adhesives

J.S. Hamilton Poland S.A.

Kancelaria DENTONS

 

Patroni konferencji PFPŻ ZP:

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

Związek Polskich Przetwórców Mleka

Związek Polskie Mięso

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

„Food-Lex”

Gospodarka Mięsna

Mistrz Branży

Nowy Przegląd Mleczarski

Polskie Mięso

Portal www.pfpz.pl

Przegląd Mleczarski

Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Przemysł Spożywczy

Wiadomości Handlowe

  

Galeria zdjęć:

Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP
Emilia Staniszewska, MRiRW
Emilia Staniszewska, MRiRW
Joanna Furs, Główny Inspektorat Sanitarny
Marlena Żarnecka, kancelaria Dentons
Rafał Pietrasik, Bureau Veritas Polska
Barbara Ratkovska, Główny Inspektorat Sanitarny
Uczestnicy konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP
Uczestnicy konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij