Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kolejne kraje otwierają swoje rynki na polskie mięso, ryby i miód
Coraz więcej zakładów mięsnych otrzymuje zgodę na eksport polskiej wołowiny do Turcji, chęć kupowania polskiej wołowiny i drobiu wyraziła też Arabia Saudyjska. Algieria chce importować ryb i miód - poinformował resort rolnictwa.

Władze tureckie poinformowały Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) o wynikach kontroli przeprowadzonej w na przełomie czerwca i lipca br. w trzech polskich zakładach sektora mięsa wołowego. Zezwolenie na eksport swoich produktów na turecki rynek uzyskały wszystkie przedsiębiorstwa. Dostęp do tureckiego rynku ma teraz dziewięciu polskich producentów wołowiny. Uzyskali oni uprawnienia eksportowe w wyniku trzech kontroli przeprowadzonych przez inspektorów tureckich w ostatnich jedenastu miesiącach.


GIW przekazał stronie tureckiej listę kolejnych kilkunastu podmiotów zainteresowanych sprzedażą wołowiny na tamtejszy rynek. Obecnie Inspektorat czeka na wyznaczenie terminu następnych kontroli.


W połowie lipca Inspekcja Weterynaryjna została poinformowana, że Saudyjski Urząd ds. Żywności i Leków (Saudi Food and Drug Authority - SFDA) zgodził się, by GIW uzyskał możliwość zatwierdzania (wraz z SFDA) firm eksportujących te produkty na rynek Królestwa Arabii Saudyjskiej. W kwietniu 2016 r. Inspektorat przekazał SFDA listę 16 takich zakładów.


Następnym etapem otwierania rynku Królestwa Arabii Saudyjskiej dla polskiej wołowiny i produktów wołowych będzie uzgodnienie świadectwa zdrowia dla tych towarów - poinformowało ministerstwo.


Ponadto, według informacji zamieszczonych na stronie SFDA, Polska została zatwierdzona jako kraj, z którego dopuszczony jest eksport mięsa drobiowego i jego produktów. Obecnie trwają negocjacje warunków eksportu drobiu na rynek saudyjski.


Produkty rybołówstwa oraz miód będzie można eksportować do Algierii. Służby weterynaryjne Polski i Algierii uzgodniły wzory świadectw zdrowia dla wywozu tych produktów.


Dokumenty zostały uzgodnione podczas wizyty w Algierze szefa GIW. Podczas tego spotkania Dyrektor Służb Weterynaryjnych Algierii zobowiązał się do podjęcia działań, w celu uzgodnienia w najbliższym czasie dwóch następnych świadectw zdrowia: dla eksportowanych z Polski do Algierii jaj wylęgowych, jednodniowych kurcząt i indycząt, a także dla nasienia bydła.


PAP



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij