Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Naukowcy sprawdzają czy producenci nie fałszują żywności
Czy soki nie są rozwadniane przez producenta, a polskie miody mieszane z tańszymi azjatyckimi, czy wino pochodzi rzeczywiście z tego regionu, który deklaruje producent – to wszystko pozwalają zweryfikować badania prowadzone w Laboratorium Autentykacji Produktów w łódzkim BioNanoParku.

Specjaliści z LAP za pomocą metod izotopowych badają autentykację takich produktów spożywczych jak m.in. miody, soki, kawa, oleje, wina czy inne wyroby alkoholowe. Mogą sprawdzić czy ich skład jest zgodny z deklaracjami producenta, a produkt jest bezpieczny dla konsumentów. W laboratorium badane są także suplementy diety, a w przyszłości mają być sprawdzane także kosmetyki i farmaceutyki.

Laboratorium Autentykacji Produktów jest jedyną taką pracownią w Polsce, która specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań przy użyciu metod izotopowych w takich produktach jak żywność czy farmaceutyki - powiedziała PAP manager laboratorium Kamila Klajman.

Zdaniem Klajman stosowane w LAP metody izotopowe są efektywną i wielu przypadkach jedyną metodą wykrycia zafałszowań żywności m.in. soków czy miodów. "Na podstawie wyników tych badań możemy powiedzieć czy soki nie są rozwadniane, czy nie został do nich dodany syrop glukozowo-fruktozowy kukurydziany czy trzcinowy. Fałszowane są również miody, metody izotopowe pozwalają na wykrycie dodatku syropu glukozowo-fruktuzowego" - wyjaśniła Klajman.

Fałszowana bywa też kawa, a w niektórych krajach UE metody izotopowe są również wykorzystywane do autentykacji win. "Na ich podstawie możemy powiedzieć w jakim regionie dane wina zostało wyprodukowane, co również świadczyć może o ich szlachetności i jakości. Wyroby alkoholowe można poddać autentykacji surowcowej. Na podstawie tych metod możemy powiedzieć czy spirytus został wyprodukowany z kukurydzy czy z polskich zbóż" - dodała.

Oprócz tego można też badać  czy m.in. czy oliwa z oliwek pochodzi z Grecji, Włoch czy Turcji, czy rzeczywiście jest tak, jak deklaruje producent, że miód jest spadziowy czy jest domieszkowany miodem nektarowym, który jest tańszy. 


PFPZ/pap/ksem/



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij