Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt. „Składniki żywności – aktualne wymagania prawne”
Aktualne wymagania prawne w zakresie składników produktów spożywczych były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 3 marca 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.

W konferencji wzięło udział prawie 140 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast prowadziła ją Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP.

 

Część merytoryczną konferencji rozpoczęła pani Dorota Krzyżanowska z Biura Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W prezentacji pt. „Zasady informowania konsumentów o składnikach żywności” prelegentka omówiła przepisy dotyczące podawania informacji o składzie żywności wynikające z rozporządzenia nr 1169/2011. Dzięki wystąpieniu pani Krzyżanowskiej uczestnicy konferencji zapoznali się również z przykładami nieprawidłowości dotyczących podawania informacji o składzie żywności stwierdzanych podczas kontroli IJHARS.

 

Kolejną prezentację pt. „Dodatki do żywności i enzymy – status prac legislacyjnych i ostatnie zmiany przepisów” omówiła pani Joanna Gajda-Wyrębek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – Państwowym Zakładzie HigienyPrelegentka przedstawiła szczegółowo zmiany załącznika II rozporządzenia 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. W trakcie prezentacji zostało wskazane, na co powinni zwracać uwagę producenci środków spożywczych stosujący dodatki w kontekście kryteriów czystości dodatków do żywności. Ponadto, uczestnicy konferencji zapoznali się ze statusem prac nad przewodnikiem Komisji Europejskiej w sprawie zasady przenoszenia „carry over”, unijnym wykazem enzymów i statusem przeglądu EFSA w zakresie bezpieczeństwa dodatków i enzymów. Pani Gajda omówiła również zasady stosowania i znakowania enzymów w środkach spożywczych.

 

W swojej drugiej prezentacji pt. „Aromaty do żywności – wymagania i zmiany prawne” pani Gajda przedstawiła wykaz substancji aromatycznych wraz z podkreśleniem kwestii ich bezpieczeństwa. Ponadto, omówione zostały zasady stosowania aromatów i ograniczenia ich stosowania w żywności. W trakcie wystąpienia został także zaprezentowany status prac Komisji Europejskiej nad przewodnikiem w sprawie znakowania aromatów na etykietach środków spożywczych.

 

Następnie pani Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia przedstawiła prezentację „Składniki odżywcze w produktach spożywczych – określanie zwartości do celów znakowania”. W trakcie swojego wystąpienia pani Przygoda omówiła podstawy prawne dot. określania zawartości składników odżywczych, stosowane przeliczniki, jak również źródła danych do obliczania zawartości składników odżywczych. Wyjaśnione zostały także sposoby obliczania zawartości składników odżywczych wraz z dopuszczalnymi odchyleniami oraz sposoby deklarowania ich na opakowaniach.

 

Prezentację „Nowa żywność jako składnik środka spożywczego” omówiła pani Marlena Żarnecka z kancelarii Dentons. W trakcie wystąpienia została omówiona definicja nowej żywności oraz katalog nowej żywności i zasady stosowania produktów z katalogu. Pani mecenas wyjaśniła także czy konieczne są dodatkowe rejestracje na poziomie kraju członkowskiego, jakie są ograniczenia stosowania oraz jakie są warunki decyzji Komisji Europejskiej. Ponadto, uczestnicy seminarium dowiedzieli się, jak rozpoznać, czy dany składnik jest nową żywnością i w związku z tym wymaga uzyskania unijnego dopuszczenia i wpisania do katalogu.

 

Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję była prezentacja pani Małgorzaty Krzepkowskiej reprezentującej J.S. Hamilton Poland S.A. pt. „Ilościowa zawartość składników w produktach spożywczych – QUID”. Prelegentka przypomniała podstawy prawne w zakresie podawania informacji QUID. Pani Krzepkowska na przykładach przedstawiła również zasady określania zawartości składników w środkach spożywczych do celów informowania QUID oraz omówiła wyłączenia z QUID.

 

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

  • BÜCHI Labortechnik
  • Bureau Veritas Polska Sp. z o.o.
  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • Kancelaria DENTONS

 

Patroni konferencji PFPŻ ZP:

  • Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  •  

Patroni medialni PFPŻ ZP:

  • „Food-Lex”
  • Gospodarka Mięsna
  • Mistrz Branży
  • Nowy Przegląd Mleczarski
  • Polskie Mięso
  • Portal www.pfpz.pl
  • Przegląd Mleczarski
  • Przegląd Piekarski i Cukierniczy
  • Przemysł Spożywczy

 


 

Galeria zdjęć:

Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Od lewej: Dorota Kozłowska – PFPŻ ZP, Dorota Krzyżanowska - IJHARS, Joanna Gajda-Wyrębek - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
Dorota Krzyżanowska - Biuro Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Joanna Gajda-Wyrębek - Zakład Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH
Beata Przygoda - Instytut Żywności i Żywienia
Marlena Żarnecka - kancelaria Dentons
Małgorzata Krzepkowska - J.S. Hamilton Poland S.A.
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij