Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Kontrola bezpieczeństwa i jakości żywności w łańcuchu spożywczym”
Zapewnienie bezpieczeństwa i odpowiedniej jakości produktów spożywczych było głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 29 października 2015 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.

W konferencji wzięło udział ponad 50 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast prowadziła ją Dorota Kozłowska – dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP.

 

Część merytoryczną konferencji rozpoczęła Małgorzata Krzepkowska reprezentująca  J.S. Hamilton Poland S.A. W prezentacji pt. „Zagrożenia żywności a zgłoszenia do systemu RASFF” prelegentka przypomniała podstawy prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz przepisy regulujące system wczesnego ostrzegania RASFF. Pani Krzepkowska opisała elementy krajowego systemu RASFF, jak również historię jego powstawania i dane statystyczne dotyczące liczby zgłoszeń. Dzięki wysłuchaniu prezentacji uczestnicy konferencji mieli możliwość zapoznania się także ze źródłami zgłoszeń do systemu RASFF, różnymi rodzajami powiadomień oraz najczęstszymi powodami zgłoszeń, w tym raportowanymi przez Polskę.

 

Kolejną prezentację pt. „Kontrola opakowań żywności – obowiązki przedsiębiorców w zakresie dysponowania dokumentami potwierdzającymi zgodność z przepisami UE” omówiła Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny. Prelegentka przedstawiła szczegółowo cele wystawiania oraz wymagania w przepisach szczegółowych dla deklaracji zgodności i innych dokumentów potwierdzających zgodność materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. W trakcie prezentacji zostały również przedstawione dokumenty uzupełniające dla potrzeb urzędowej kontroli. Ponadto, omówione zostały obowiązki podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością.

 

Następnie Marcin Tomasik z Kancelarii Tomasik Jaworski Sp. p. przedstawił zagadnienie „Kwestionowanie dobrowolnych treści dotyczących produktu przez organy kontroli”. W trakcie swojego wystąpienia pan Tomasik omówił granice swobody komunikacyjnej w zakresie dobrowolnych informacji oraz kompetencje organu w ramach przedmiotowej kontroli. Wyjaśnione zostały także sposoby efektywnego zarządzania ryzykiem prawnym w przypadku kwestionowania danego oznaczenia.

 

Prezentację „Zabezpieczenie przed szkodnikami zakładów spożywczych – nowa norma” omówił Tadeusz Wojciechowski - Prezes Polskiej Federacji Pest Control. W swojej prezentacji pan Wojciechowski przedstawił nowe narzędzie bezpieczeństwa żywności, jakim jest Norma EN 16636:2015 Pest Control. Uczestnicy konferencji zapoznali się z informacjami dotyczącymi zakresu Normy, stosowanych terminów i definicji, a także profesjonalnego podejścia do ochrony przed szkodnikami.

 

Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję była prezentacja Doroty Kozłowskiej reprezentującej PFPŻ ZP pt. „Zapewnienie bezpieczeństwa i jakości żywności – nowe wymagania”. W swojej prelekcji pani Kozłowska omówiła prace nad standardem międzynarodowym Codex Alimentarius w zakresie kontroli obecności pasożytów. Ponadto, w trakcie wystąpienia zostały przedstawione nowe uregulowania w zakresie zanieczyszczeń żywności, jak również główne aspekty i harmonogram trwającej rewizji wytycznych Codex Alimentarius „Ogólne Zasady Higieny Żywności (HACCP)”. Pani Kozłowska zaprezentowała także projekt wytycznych Komisji Europejskiej dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, obejmujących programy wstępne (PRPs) i procedury oparte na zasadach HACCP, w tym ułatwienia wdrożenia w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego.

 

 

Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • Kancelaria DENTONS

 

Patroni konferencji PFPŻ ZP:

  • Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
  • Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Związek Polskie Mięso
  • Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • System Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

  • Bilans
  • „Food-Lex”
  • Gospodarka Mięsna
  • Mistrz Branży
  • Polskie Mięso
  • Portal www.pfpz.pl
  • Nowy Przegląd Mleczarski
  • Przegląd Mleczarski
  • Przegląd Piekarski i Cukierniczy
  • Przemysł Spożywczy

 

  

Galeria zdjęć:

Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Małgorzata Krzepkowska, J.S. Hamilton Poland S.A.
Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH
Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH
Marcin Tomasik, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp. p.
Marcin Tomasik, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp. p.
Tadeusz Wojciechowski, Polska Federacja Pest Control.
Tadeusz Wojciechowski, Polska Federacja Pest Control.
Monika Jonczak, dyrektor ds. marketingu PFPŻ ZP
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP
 
 
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij