Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Frito-Lay opatentuje opakowanie umożliwiające podgrzewanie jego zawartości
Firma Frito-Lay złożyła do Europejskiego Urzędu Patentowego wniosek o opatentowanie opakowania umożliwiającego podgrzewanie jego zawartości w mikrofalówce. Wynalazek służyć może podgrzewaniu m.in. chipsów ziemniaczanych, nachosów, płatków kukurydzianych, krakersów czy precli - donosi portal Bakery and Snacks.

Frito-Lay chce, aby konsumenci jego produktów mogli spożywać je w wersji ciepłej i chrupiącej, podobnie jak mogą czynić to na przykład w restauracjach. Obecnie jest to trudne, gdyż podgrzewane w mikrofalówce chipsy - w zależności od tego, z czego są zrobione - albo zwiększają temperaturę bardzo powoli, albo ogrzewają się nierównomiernie, albo wręcz ulegają podpaleniu i w konsekwencji nie nadają się do spożycia. Nowe, opracowane przez Frito-Lay opakowanie ma temu zapobiegać.


Wniosek o rejestrację podobnego patentu w Stanach Zjednoczonych złożony został przez Frito-Lay w marcu 2014 r.


(Źródło: Bakery and Snacks/www.portalspozywczy.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij