Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rośnie produkcja większości przetworów mleczarskich
Wysoka podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji większości przetworów mleczarskich. Przede wszystkim, w odpowiedzi na wysoki popyt zagraniczny, w okresie pierwszych trzech miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano silny, prawie 2-krotny wzrost produkcji mleka w proszku - do 52,3 tys. ton - podał Bank Gospodarki Żywnościowej.

Z podobnych powodów nieznacznie więcej - o 2 proc. r/r, łącznie 43,7 tys. ton - wytworzono również masła.


Bieżący rok przyniósł też ożywienie gospodarcze w Polsce, w tym poprawę na rynku pracy, co prawdopodobnie pozytywnie przełoży się na popyt wewnętrzny na artykuły mleczarskie. W związku z tym, po ubiegłorocznych spadkach, powoli odbudowuje się produkcja jogurtów i śmietany. W I kwartale br. zakłady mleczarskie wytworzyły o 0,1proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku jogurtów (łącznie 108,4 mln litrów) oraz o 0,7 proc. więcej śmietany (łącznie 47,3 mln litrów).


Spadła natomiast produkcja serów dojrzewających - o 1 proc. w relacji rocznej do 74 tys. ton - oraz mleka płynnego - o ponad 1 proc. r/r do 661,7 mln litrów.


(Źródło: Bank BGŻ/ www.portalspozywczy.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij