Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Przerób oleistych w UE kształtuje się na wysokim poziomie
Jak podaje Oil World, od początku sierpnia 2013 do końca stycznia 2014 we Wspólnocie przetworzono łącznie ok. 23,3 mln t nasion rzepaku, soi i słonecznika, tj. o 1,1 mln t (5%) więcej niż w tych samych miesiącach w sezonie 2012/13 i o 1,9 mln t (9%) więcej niż w sezonie 2011/12 - informują analitycy BGŻ.

O ile przerób soi jest mniejszy niż w sezonie 2012/13, o tyle w przypadku rzepaku i słonecznika notowane są rekordowo wysokie wyniki. Oil World ocenia, że od początku sierpnia 2013 do końca stycznia 2014 w UE przetworzono 13 mln t nasion rzepaku wobec 12,5 mln t w tych samych miesiącach w sezonie 2012/13 oraz 11,5 mln t w tych samych miesiącach w sezonie 2011/12. Największy wzrost przerobu tego surowca r/r odnotowano w Niemczech, Polsce oraz w Holandii.


Jeśli chodzi o słonecznik, od początku sierpnia 2013 do końca stycznia 2014 we Wspólnocie przetworzono 4 mln t surowca wobec 3,2 mln t w tych samych miesiącach w sezonie 2012/13 oraz 3,8 mln t w sezonie 2011/12.


Źródło: Bank BGŻ/ www.portalspozywczy.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij