Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Eksperci TÜV Rheinland Polska dyskutują z przedstawicielami branży spożywczej
Znakowanie żywności, stosowanie środków ochrony roślin, kodeksy dostawców marek społecznie odpowiedzialnych to tylko niektóre z tematów poruszanych w trakcie dwudniowych warsztatów eksperckich, zorganizowanych przez TÜV Rheinland Polska pod koniec marca w Łodzi.

Zgodnie z przewidywaniami, najwięcej emocji wśród uczestników warsztatów wzbudził temat znakowania żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. uszczegóławia, harmonizuje i upraszcza regulacje dotyczące informowania o żywności. W praktyce jednak jego zapisy nie zawsze są zrozumiałe, stąd możliwość popełnienia kosztownych błędów. Uczestnicy warsztatów podawali liczne przykłady dobrych i złych praktyk w tym zakresie i żywo dyskutowali z Andrzejem Kucielem, Specjalistą ds. Rynku Żywnościowego Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska, który prowadził tę cześć spotkania.

 

Interesującym tematem dla przedstawicieli branży spożywczej okazały się także kodeksy dostawców marek społecznie odpowiedzialnych. Danuta Kędzierska, Kierownik Standardów Odpowiedzialności Społecznej TÜV Rheinland Polska wskazała zebranym narzędzia pomagające określić, jakie standardy mogą mieć zastosowanie dla poszczególnych producentów czy przetwórców. Wyjaśniła także skąd biorą się wymagania standardów odpowiedzialności społecznej i co poza jakością i terminowością decyduje o powodzeniu kontraktu.

 

Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Certyfikacji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska opowiedziała natomiast o stosowaniu środków ochrony roślin w uprawach. Wskazała także, jak ważne jest, aby badania pozostałości pestycydów przeprowadzono w  laboratorium z odpowiednią akredytacją.

 

Na temat badań laboratoryjnych w kontekście branży spożywczej mówili także eksperci Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska. Karolina Wojdała, Specjalista ds. Badań  przedstawiła zagadnienia związane z materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, a Andrzej Kuciel wyjaśnił kwestie wymagań prawnych wobec producentów.

 

Poza ekspertami jednostki certyfikacyjnej warsztaty prowadzili także zaproszeni goście, wśród nich znaleźli się przedstawiciele firm Makro Cash & Carry Polska, Diversey Polska, Mefisto oraz Sowul&Sowul.   

 

 

***

TÜV Rheinland Polska jest  w czołówce firm certyfikacyjnych i badawczych w Polsce. Spółka jest częścią międzynarodowego koncernu TÜV Rheinland Group, działającego w Niemczech od ponad 140 lat. Polski oddział w trakcie kilkunastu lat działalności (od 1994 r.) zdobył pozycję eksperta w dziedzinie certyfikacji wyrobów, technologii, systemów zarządzania i personelu na krajowym rynku. Wśród klientów TÜV Rheinland Polska znajdują się obecnie największe przedsiębiorstwa m. in. z branży spożywczej, budowlanej, energetycznej i medycznej. Więcej informacji: www.tuv.pl

 

 

 

Kontakt dla mediów:

Agata Tynka
Specjalista ds.
Public Relations
TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.

tel.: +48 32 271 64 89 w. 105
email:
agata.tynka@pl.tuv.com
www.tuv.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij