Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rosną zapasy jabłek w krajowych przechowalniach i chłodniach
Z danych WAPA wynika, że zapasy jabłek w krajowych przechowalniach i chłodniach na początku lutego 2014 roku wynosiły 878 tys. t i były o 7,1 proc. wyższe niż w analogicznym okresie rok wcześniej - informują analitycy BGŻ.

W stosunku do 1 stycznia 2014 r. zmniejszyły się natomiast o 19 proc. Oznacza to, że dynamika ich uwalniania w pierwszym miesiącu 2014 roku, podobnie zresztą jak w ostatnim kwartale 2013 roku, była słabsza niż w sezonie poprzednim a nawet dwa sezony wcześniej. Z zaprezentowanych danych Światowego Stowarzyszenia Producentów Jabłek i Gruszek wynika, że w styczniu 2014 roku w Polsce uwolniono 208 tys. ton jabłek tj. o 4,8 proc. mniej niż w styczniu 2013 roku oraz o 6,5 proc. mniej niż przed dwoma laty.


Jeśli chodzi o pozostałe kraje, w stosunku do miesiąca poprzedniego zmiany przebiegały łagodniej, a relacje stanu zapasów w stosunku do roku poprzedniego nie zmieniły się istotnie. Średnio w analizowanych przez WAPA, trzynastu krajach Unii Europejskiej, zapasy jabłek na początku lutego były o 18,8 proc. wyższe niż przed rokiem.


(Źródło: Bank BGŻ/ www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij