Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – zmiany norm handlowych dla oliwy z oliwek
Dnia 13 grudnia 2013 r. Komisja Europejska Rozporządzeniem Wykonawczym WE/1335/2013 zmieniła rozporządzenie WE/29/2012 w sprawie norm handlowych dla oliwy z oliwek.

Zmiana prawna jest posunięciem w ramach „Planu Działania” dla sektora oliwy z oliwek w celu poprawy standardów oliwy z oliwek na rynku Unii oraz globalnym poprzez dążenie do eliminacji fałszerstw oraz wzrostu jakości. W rozporządzeniu uwzględniono jakość oznakowania: poszerzono obowiązkowy opis produktu na etykiecie oraz informuje się o szczególnych, optymalnych warunkach przechowywania oliwy: chłodne i zaciemnione miejsce. Producenci będą mogli dobrowolnie wskazać rok zbiorów oliwek, jeśli 100% oliwy oznakowanej pochodzi z tego samego zbioru. Kraje członkowskie będą zobligowane do weryfikacji prawdziwości oznakowań na etykietach, w szczególności zgodność nazwy handlowej produktu z zawartością pojemnika oraz zmieniono art. 10 dotyczący weryfikacji i sprawozdawczości (szczegóły w rozporządzeniu). Rozporządzenie wchodzi w życie 21 grudnia br., a zmiany art. 10 stosuje się o 1 stycznia 2016 roku.


Dnia 13 grudnia br. Komisja Rozporządzeniem Wykonawczym WE/1348/2013 zmieniła również rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy. Szczegóły w załącznikach I-VI. Rozporządzenie wchodzi w życie 24 grudnia br., a stosuje się je 1 marca 2014 roku.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowy KE


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij