Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: "Urzędowa kontrola żywności"
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: "Urzędowa kontrola żywności"

Kolejna konferencja zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców poświecona była urzędowej kontroli żywności. Tym razem została zorganizowana wspólnie z kancelarią prawniczą DENTONS.


Otwarcia konferencji dokonał Andrzej Gantner - dyrektor generalny PFPŻ ZP.


Konferencja odbyła się 14 listopada 2013 r. w hotelu Marriott w Warszawie.


Jako pierwsza wystąpiła Pani Renata Grochowska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno –Epidemiologicznej w Warszawie, która omówiła obowiązujące przepisy dotyczące żywności wzbogacanej zarówno przy imporcie jak i w krajowej produkcji, w tym zasady dokonywania powiadomień o wprowadzeniu wyrobów wzbogacanych po raz pierwszy do obrotu na terenie Polski, a także najczęściej popełniane nieprawidłowości w ich oznakowaniu.


Zwróciła uwagę na podejście inspekcji do stwierdzanych odchyleń zawartości witamin i składników mineralnych względem deklaracji w tabeli wartości odżywczej, z uwzględnieniem wytycznych Komisji Europejskiej.


Podawanie do publicznej wiadomości danych przedsiębiorców lub produktów w związku z zastrzeżeniami jakości lub bezpieczeństwa żywności przedstawił Pan Marcin Tomasik, adwokat z kancelarii prawniczej DENTONS. W swoim wystąpieniu przedstawił uczestnikom konferencji szkoleniowej warunki upublicznienia danych przez inspekcje i urzędy oraz możliwe sposoby przeciwdziałania podawaniu tych danych.


Pani dr Halina Ścieżyńska  z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny przedstawiła wykład zatytułowany „Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności”. W swojej prezentacji omówiła szczegółowo kryteria mikrobiologiczne żywności w świetle obowiązujących przepisów oraz urzędowy monitoring żywności. W dalszej części prezentacji mówiła również o głównych zmianach dot. rozporządzenia 2073/2005.


Możliwości analityczne Laboratorium J.S. Hamilton Poland w świetle urzędowej kontroli produktów spożywczych omówiły Panie Małgorzata Stachowiak oraz Hanna Wachowska reprezentujące laboratorium J.S. Hamilton Poland S.A.


Pani Małgorzata Stachowiak zaprezentowała doświadczenia Laboratorium w badaniu wybranych zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Omówiła szczegółowo źródła skażeń żywności, podział zanieczyszczeń chemicznych żywności, a także metody badań zwracając uwagę na zalety systemu BAX, TEMPO.


W drugiej części prezentacji Pani Hanna Wachowska przedstawiła informacje dotyczące zgodności produktów spożywczych z wymaganiami zdrowotnymi określonymi w przepisach, wybrane wskaźniki fizykochemiczne, wymagania stawiane laboratoriom oraz kontrole jakości badań.


Pan Dariusz Łomowski - Zastępca Dyrektora Departamentu Inspekcji Handlowej w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów przedstawił szczegółowo temat  pt. „Urzędowa kontrola żywności prowadzona przez Inspekcję Handlową”. Zapoznał uczestników z kompetencjami i zasadami działania Inspekcji Handlowej, w tym dotyczącymi tworzenia planów urzędowej kontroli żywności, a także omówił najczęściej spotykane błędy popełniane przez producentów i dystrybutorów żywności, przytaczając liczne przykłady. Dużą część swojej prezentacji poświęcił kwestiom kwalifikowania stwierdzanych nieprawidłowości na zafałszowania żywności i inne przewinienia w świetle przepisów i praktyki.


Prawa i obowiązki kontrolowanego podczas urzędowych kontroli żywności omówił radca prawny z kancelarii DENTONS – Pan Tomasz Jaworski.


Szczegółowo przedstawił modelowy przebieg inspekcji, prawo do kwestionowania poszczególnych czynności i nakazów inspektora w toku trwania inspekcji, obowiązki przedstawiania danych przez kontrolowanego, znaczenie protokołu inspekcji i możliwości kształtowania jego treści, a także wybrane zagadnienia charakterystyczne dla poszczególnych rodzajów inspekcji. W swojej prezentacji podał szereg przykładów zaczerpniętych z wydanych wyroków sądowych.


Konferencję prowadziła Pani Dorota Kozłowska Dyrektor ds. Legislacji Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.


Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem słuchaczy, o czym świadczyła  liczba pytań zadawanych prelegentom po każdym wykładzie oraz żywa dyskusja - również podczas przerw.


Partner Merytoryczny:


  • Kancelaria DENTONS

 

 Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:


  • Det Norske Verits  Bussiness Assurance Poland Sp. z o. o.
  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
  • Kancelaria DENTONS

Partner PFPZ ZP

  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 Patroni konferencji PFPZ ZP:


  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Krajowa Unia Producentów Soku
  • Związek Polskie Mięso
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP




Galeria zdjęć:

 

Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny PFPŻ ZP
Renata Grochowska, Wojewódzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Warszawie
Marcin Tomasik, Kancelaria prawnicza DENTONS
Marcin Tomasik, Kancelaria prawnicza DENTONS
Halina Ścieżyńska, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
Małgorzata Stachowiak, J.S. Hamilton Poland S.A
Hanna Wachowska, J.S. Hamilton Poland S.A.
Hanna Wachowska, J.S. Hamilton Poland S.A.
Dariusz Łomowski, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Tomasz Jaworski, kancelaria prawnicza DENTONS
Tomasz Jaworski, kancelaria prawnicza DENTONS
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
Galeria zdjęć
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij