Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych”
Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: "Znakowanie produktów spożywczych"

Prawidłowe oznakowanie produktów spożywczych zgodne z wymaganiami prawa żywnościowego było głównym tematem konferencji, która odbyła się 10 października 2013 r. w Warszawie. Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców w celu przybliżenia zmian wymagań prawnych z zakresu znakowania produktów spożywczych, w tym sposobów podawania informacji dotyczących wartości odżywczej, a także stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.  Zainteresowanie tą tematyką było bardzo duże, w konferencji wzięło udział ok. 150 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, reprezentujących różne branże.


Konferencję prowadziła Pani Dorota Kozłowska – Dyrektor ds. Legislacji Polskiej Federacji producentów Żywności Związku Pracodawców.


Pani Joanna Furs z Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego przedstawiła wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące zasad stosowania oświadczeń żywieniowych. W prezentacji omówiła m.in. interpretacje Komisji Europejskiej dotyczące art.10 rozporządzenia 1924/2006 oraz przedstawiła wskazania w zakresie elastyczności brzmienia, przytaczając przykłady.


Prace legislacyjne dotyczące znakowania produktów spożywczych przedstawiła Pani Joanna Markowska z Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W swoim wykładzie zwróciła uwagę na wyjaśnienia Komisji Europejskiej dotyczące rozporządzenia (UE) 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w zakresie znakowania alergenów, podawania informacji o pochodzeniu produktów. Ponadto omówiła ważniejsze nowe pytania interpretacyjne państw członkowskich zgłoszone Komisji Europejskiej. W dalszej części prezentacji przedstawiła m.in. aktualne i planowane zmiany polskich przepisów z zakresu znakowania, a także wyjaśniła zasady, które należy brać pod uwagę w przypadku decyzji o wcześniejszym stosowaniu wymagań rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, czyli przed 13 grudnia 2014 r.


Informacje o okresach dostosowawczych związanych ze zmianami przepisów z zakresu znakowania soków i nektarów oraz przepisów w zakresie jakości handlowej dżemów , konfitur galaretek, marmolad, powideł śliwkowych i słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych przedstawiła uczestnikom konferencji Pani Emila Staniszewska Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Pani Dorota Krzyżanowska - Zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych w swoim wystąpieniu omówiła wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące stosowania rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Uczestnicy mieli możliwość zapoznanie się z kluczowymi zagadnieniami zawartymi w wytycznych KE oraz z wyjaśnieniami podejścia Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.


Pani Magdalena Kołak z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi omówiła program oraz zasady przyznawania znaku „Poznaj Dobrą Żywność”. Uczestnicy konferencji mieli okazję zapoznania się z historią funkcjonowania programu, jego celami, wymaganiami oraz z korzyściami wynikającymi z uczestnictwa w nim.


W drugiej części konferencji Pani Joanna Gajda – Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny przedstawiła zasady podawania w oznakowaniu wyrobów informacji o substancjach dodatkowych i aromatach. W swoim wystąpieniu zwracała uwagę słuchaczy na interpretację przepisów w zakresie znakowania aromatów oraz prace Komisji Europejskiej dotyczące przewodnika nt. klasyfikacji żywności o właściwościach barwiących w aspekcie znakowania. Ponadto szczegółowo omówiła kwestię podawania nazw chemicznych substancji dodatkowych na etykietach środków spożywczych w świetle rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011, które zaczęło obowiązywać 1 czerwca 2013 r., a także o oczekiwanej interpretacji tego zagadnienia przez Komisję Europejską.


Pani Hanna Wachowska z J.S. Hamilton Poland S.A. zaprezentowała doświadczenia laboratorium J.S. Hamilton Poland S.A. w wykorzystaniu metod analitycznych do określania wartości odżywczej produktów spożywczych. W swoim wystąpieniu omówiła m.in. zasady podawania w oznakowaniu wyrobów informacji o wartości odżywczej oraz przedstawiła praktyczne podejście do ustalenia ilościowego składników odżywczych w celu umieszczenia odpowiedniej informacji w tabeli wartości odżywczych.


Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję było wystąpienie Pani Doroty Kozłowskiej z Polskiej Federacji Producentów Żywności dotyczące zmian dobrowolnego systemu znakowania wartością odżywczą – GDA. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z nowymi zasadami systemu w zakresie m.in. prezentacji graficznej w głównym polu widzenia produktu, stosowanego słownictwa, sposobu podawania informacji w tabeli wartości odżywczej, możliwości wcześniejszego znakowania produktów spożywczych z użyciem nowego systemu.


Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem słuchaczy, o czym świadczyła  liczba pytań zadawanych prelegentom po każdym wykładzie oraz żywa dyskusja - również podczas przerw.



Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:

  • Det Norske Verits  Bussiness Assurance Poland Sp. z o. o.
  • J.S. Hamilton Poland S.A.
  • Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
  • Kancelaria DENTONS


Partner PFPZ ZP
  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 Patroni konferencji PFPZ ZP:

  • Związek Polskich Przetwórców Mleka
  • Krajowa Unia Producentów Soku
  • Związek Polskie Mięso
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP



Galeria zdjęć:

Joanna Markowska, Departament Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Dorota Krzyżanowska, Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Magdalena Kołak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
Joanna Furs, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, Główny Inspektorat Sanitarny
Hanna Wachowska, J.S. Hamilton Poland S.A.
Hanna Wachowska, J.S. Hamilton Poland S.A.
Dorota Kozłowska, Polska Federacja Producentów Żywności
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij