Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z Międzynarodowej Konferencji Jubileuszowej „Nauka o żywieniu człowieka – osiągnięcia i wyzwania” w dniach 28-29 czerwca 2013 r.
W dniach 28 i 29 czerwca br. odbyła się Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa „Nauka o żywieniu człowieka – osiągnięcia i wyzwania” zorganizowana z okazji 35-lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW Prof. dr. hab., dr. h.c. Stanisława Bergera – twórcy Wydziału.
PFPŻ ZP było partnerem biznesowym tego wydarzenia.


Uczestnikami Konferencji byli absolwenci Wydziału, delegaci instytucji rządowych i samorządowych oraz pracownicy uczelni krajowych i zagranicznych, instytutów naukowych, a także przedstawiciele przemysłu i przedsiębiorcy, których zainteresowania koncentrują się wokół szeroko pojętej nauki o żywieniu człowieka. Honorowy patronat nad konferencją objęli: Prezydent m. st. Warszawy, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Jego Magnificencja Rektor SGGW w Warszawie.

Konferencja była okazją do wymiany doświadczeń oraz najnowszych wyników badań z zakresu żywienia zarówno naukowców, jak i osób wdrażających w życie proponowane przez nich rozwiązania.

Podczas dwudniowej konferencji omówione zostały czołowe zagadnienia związane z nauką o żywieniu w tym m.in.: rola żywienia człowieka w zapewnieniu zdrowia publicznego, współczesne trendy w produkcji żywności czy łączenie nauki z praktyką.

Podczas uroczystości nastąpiło ogłoszenie prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera Honorowym Dziekanem Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. W trakcie dwudniowej konferencji niejednokrotnie dziękowano Prof. Stanisławowi Bergerowi za trud włożony w rozwój nauki o żywieniu.

W trakcie Konferencji miało miejsce powołanie Koła Absolwentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Ponadto, w trakcie uroczystej kolacji, Dziekan Wydziału dokonała powołań do uczestniczenia w pracach Zespołu Doradców i Pracodawców przy Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, wykonując postanowienia uchwały Rady Wydziału z dnia 19 września 2012 r. Wśród powołanych znaleźli się przedstawiciele PFPŻ ZP oraz firm członkowskich Federacji.

W podziękowaniu za działalność na rzecz współpracy nauki z gospodarką żywnościową oraz za wspieranie rozwoju Wydziału, Polska Federacja Producentów Żywności otrzymała specjalne wyróżnienie. 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij