Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cukier jest najtańszy od 3 lat
W połowie czerwca 2013 roku tona cukru surowego na nowojorskiej giełdzie kosztowała 357,4 USD (dostawa na lipiec br.), a białego w Londynie 475,1 USD (dostawa na sierpień br.). Ostatnie tygodnie przyniosły dalszą przecenę - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE.

W relacji miesięcznej spadki wyniosły odpowiednio 4% i pół procenta, a w rocznej 19 i 16%. Od kilku tygodni ceny cukru utrzymują się na poziomie najniższym od 3 lat.


Na ostatnie spadki wpływ przede wszystkim miała zapowiedź rekordowej produkcji cukru w Brazylii, która jest jego największym producentem i eksporterem. Kampania już ruszyła i jej tempo wskazuje na bardzo dobre wyniki. Większa niż oczekiwano ma być także produkcja w Meksyku i Tajlandii. Obraz rynku w najbliższych tygodniach będzie w dużej mierze zależeć od tego, ile trzciny będzie przerabiane w Brazylii na bioetanol, a ile na cukier. Obecnie na cukier przerabiane jest około 42% zbiorów. Jeśli udział cukru będzie rosnąć, to najprawdopodobniej zaowocuje to dalszymi przecenami


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij