Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Komisja Europejska zezwala na stosowanie kwasu mlekowego do odkażania tusz wołowych
W dniu 4 lutego br. Komisja Europejska podjęła decyzję o dopuszczeniu do stosowania kwasu mlekowego w rzeźniach, służącego do odkażania mięsa wołowego.

Nowe przepisy wejdą w życie od 25 lutego br. (będą dotyczyły tusz, półtusz oraz ćwiartek, nie zgodzono się na stosowanie kwasu przy odkażaniu elementów oraz mięsa drobnego), ucinając tym samym dyskusję w tej sprawie ze Stanami Zjednoczonymi, gdzie używanie kwasu mlekowego w rzeźniach jest normalną praktyką. Komisja zaznaczyła jednak, że kwas mlekowy nie może być w żaden sposób traktowany jako substytut dobrych praktyk i odpowiednich procedur, natomiast ma stanowić integralną część systemu opartego na analizie zagrożeń i krytycznych punków kontroli (HACCP). Dopuszczenie stosowania kwasu mlekowego zwiększa szansę Amerykanów w wykorzystaniu kontyngentu na dostawy wysokiej jakości wołowiny do Unii. Przypomnijmy, że w 2009 r. UE otworzyła 20 tys. kontyngent w ramach rozwiązania sporu z USA dotyczącego handlu wołowiną produkowaną z użyciem hormonów wzrostu. Korzystanie z tego kontyngentu umożliwiono, oprócz Amerykanom, także kilku innym krajom. W sierpniu 2011 r. wielkość tego kontyngentu zwiększono do 48,2 tys. ton. Amerykanie mieli jednak nadal problem z dostępem do kontyngentu, gdyż Unia zakazywała stosowania kwasu mlekowego do odkażania wołowiny, co w Stanach Zjednoczonych jest powszechną praktyką.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij