Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Komisja będzie kontrolowała pozostałości pestycydów w kolejnych trzech latach
W dniu 31 sierpnia 2012 r. ukazało się rozporządzenie nr 788/2012 dotyczące wieloletniego
skoordynowanego unijnego programu kontroli na lata 2013, 2014 i 2015, mającego na celu
zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w
żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także mającego na celu ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości.


W latach 2013, 2014 i 2015 państwa członkowskie pobierają i analizują próbki dla kombinacji produktów i pestycydów, zgodnych z załącznikiem do omawianego rozporządzenia. Państwa członkowskie przekazują wyniki analiz próbek badanych w 2013 r., 2014 r. i 2015 r. odpowiednio do dnia 31 sierpnia 2014 r., 2015 r. i 2016 r. W sumie w omawianym okresie przebadane zostaną 642 próbki żywności, w tym oczywiście nie tylko owoców i warzyw, a w przypadku Polski Komisja przyznawała nam limit skontrolowania 45 próbek. W przypadku owoców i warzyw świeżych i przetworzonych określonych jako partia towaru do skontrolowania pozostałości pestycydów znajdują się między innymi: gruszki, fasola w strąkach (świeża lub mrożona), marchew, ogórki, pomarańcze lub mandarynki, szpinak (świeży lub mrożony) i ziemniaki, bakłażany, banany, groch łuskany (świeży lub mrożony), kalafior lub brokuły, papryka (słodka), sok pomarańczowy i winogrona stołowe, brzoskwinie, nektaryny, jabłka, kapusta głowiasta, pomidory, por, sałata, truskawki.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij