Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IERiGŻ: w tym roku żywność podrożeje o ok. 4 proc
Instytut prognozuje, że w tym roku żywność podrożeje ok. 4 proc. - poinformował PAP dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski. W 2011 r. ceny żywności wzrosły o 4,6 proc

Kowalski zaznaczył, że już na początku roku eksperci Instytutu prognozowali, że tegoroczny wzrost cen żywności wyniesie 4 proc. "Przyjmując różne scenariusze zakładaliśmy, że może to być nieco mniej, niż 4 proc., a przy katastrofalnej pogodzie czy sytuacji na rynkach światowych, może być więcej, ale nawet przy najbardziej czarnym scenariuszu nie więcej niż 6 proc." - powiedział. Dodał, "podtrzymujemy prognozę 4-proc. wzrostu cen."

Przypomniał, że na początku roku większość ekspertów, poza Instytutem, twierdziła, że w tym roku w naszym kraju zboża będzie mało, a ziarno będzie drogie, bo uprawy wymarzły. IERiGŻ wskazywał natomiast, że nawet, jeżeli 30-40 proc. upraw zniszczyły mrozy, to nie znaczy, że pola te nie zostaną zagospodarowane. Faktycznie prawie wszyscy rolnicy wykonali ponowne zasiewy - zauważył. Zaznaczył, że co prawda zboża jare plonują gorzej niż ozime, ale obecnie już wiadomo, że plony te zapowiadają się dobrze - podkreślił.

Jak zauważył dyrektor, tańsze niż w ubiegłym roku są nowalijki, ale ostatecznie o cenach będzie decydował główny zbiór. Dodał, że także tańsze są owoce.

"Nie spodziewam się, aby mleko i przetwory mleczne zdrożały" - powiedział Kowalski. Wyjaśnił, że od dłuższego czasu obserwowany jest gwałtowny spadek cen tych produktów na rynkach światowych. Np. mleko w proszku staniało o prawie 30 proc. Jego zdaniem produkty mleczny potaniały z powodu spadku popytu. Część niewyeksportowanych tych produktów zostanie w naszym kraju, a to może doprowadzić do obniżenia cen przetworów mlecznych.

Może natomiast podrożeć mięso, głównie wieprzowina i niewiele drób.

Podkreślił, że o krajowych cenach żywności w dużym stopniu decyduje też sytuacja na rynkach światowych.

Według piątkowych danych GUS, w czerwcu w stosunku do maja żywność podrożała o 0,7 proc., natomiast w ujęciu rocznym było to 5,4 proc.


(Źródło: PAP).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij