Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – Parlament Europejski za wydłużeniem kwotowania produkcji cukru
W propozycji zmian WPR, jaką przygotowali europarlamantarzyści Giovanni La Via i Michel Dantin, zawarto sugestię, by wydłużyć system kwotowania produkcji cukru i izoglukozy do sezonu 2019/2020, czyli o pięć lat.

Pomysł PE został skrytykowany przez CIUS, unijną organizację skupiającą te branże, które wykorzystują cukier, i przez aAf, europejski związek producentów skrobi. Organizacje wykazują, że kwotowanie produkcji prowadzi do wzrostu cen cukru w UE, a plantatorzy i producenci mieli wystarczająco czasu, żeby przystawać się do nowych warunków. Oba związki domagają się zniesienia kwot produkcyjnych w 2015 roku.

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie PE, CIUS, aAf


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij