Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Produkcja cukru w Polsce wzrosła o 1/3
Związek Producentów Cukru w Polsce (ZPC) poinformował, że produkcja cukru w kampanii 2011/12 (październik/wrzesień) wyniosła blisko 1,89 mln ton i była wyższa od kwoty produkcyjnej aż o 482 tys. ton. W ujęciu rocznym wolumen wytworzonego cukru wzrósł o blisko 1/3 - informuje FAMMU/FAPA.

Areał uprawy buraków cukrowych nieznacznie wzrósł o niespełna jeden procent do 195,5 tys. ha. Rekordowo wysokie były plony, które wyniosły 59,6 t/ha, bardzo wysokabyła również średnia zawartość cukru, wynosząca prawie 18 proc. Pozwoliło to na zebranie prawie 11,66 mln ton buraków cukrowych - o 17 proc. więcej niż rok wcześniej.

W sezonie 2011/12 buraki cukrowe uprawiało w Polsce 35,86 tys. plantatorów (mniej o 6 proc.), a średnia wielkość plantacji wyniosła 5,45 ha - najwięcej w historii.

 

(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Burak Cukrowy).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij