Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cen trzody chlewnej: mamy nowy rekord
Na rynku trzody chlewnej panuje cenowe szaleństwo – tuczniki są rekordowo drogie. Jeszcze kilka miesięcy temu nikt się tego nie spodziewał.

W pierwszym tygodniu grudnia (28.11-4.12) zakłady mięsne monitorowane przez MRiRW za kilogram żywca płaciły przeciętnie 5,39 zł netto. To najwyższa cena w historii. Poprzedni rekord został ustanowiony w pierwszym tygodniu lipca 2009 roku. Przeciętna cena wynosiła wówczas 5,30 zł.

 

Już na początku 2011 r. można było podejrzewać, że jesienią ceny trzody chlewnej będą wysokie. Znane były wówczas wyniki badania pogłowia z listopada 2010 roku, pokazujące duży spadek liczby świń. Wiadomo było również, że ceny pasz są i będą wysokie. Jednak nikt nie spodziewał się, że w grudniu ceny żywca wieprzowego osiągną najwyższy pułap w historii.

 

Zazwyczaj ceny trzody chlewnej są najwyższe w połowie sierpnia, we wrześniu lekko spadają, natomiast w październiku i listopadzie spadki są już znaczne. W poprzednich pięciu latach w tym okresie cena spadała przeciętnie o 78 gr/kg. W tym roku było zupełnie inaczej – w porównywalnym okresie cena wzrosła o 63 gr/kg! W tym kontekście ostatnie podwyżki wydają się jeszcze bardziej zaskakujące.

 

Trzoda jest już bardzo droga także w stosunku do kurcząt. Za kilogram żywca wieprzowego obecnie trzeba zapłacić o 50 proc. więcej niż za kilogram kurcząt brojlerów. Ostatnio podobna sytuacja wystąpiła na krótko pod koniec 2008 roku.

 

Wiele osób zadaje sobie dziś pytanie o to, co dalej z cenami świń. Wydaje się, że jeśli nie wydarzy się nic nadzwyczajnego, przed samymi świętami, kiedy zakłady zmniejszą tempo pracy, cena może się lekko obniżyć. Zazwyczaj ceny wyraźniej spadają w styczniu i na początku lutego. Ale dziś już chyba niczego nie można być pewnym - ten rok pokazał, że rynek potrafi zaskakiwać.

 

 

Światowe ceny mięsa lekko w górę

 

 

Ceny mięsa na rynku światowym nadal są bardzo wysokie. Jak szacuje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, indeks cen mięsa wzrósł w listopadzie o 0,4 proc. Wynosi on obecnie 177,2 pkt. (czyli ceny są o 77,2 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-04) i jest jedynie nieznacznie niższy od rekordowej wartości 180,4 pkt. zanotowanej w kwietniu 2010 roku. Nadal mięso jest droższe niż podczas poprzedniej fali wzrostów cen w 2008 roku.

 

Na rynkach światowych w listopadzie najbardziej drożała wieprzowina. Ceny pozostałych gatunków mięsa w zasadzie się nie zmieniły. Przeciętne ceny mięsa w jedenastu miesiącach 2011 r. były o 17 proc. wyższe niż w porównywalnym okresie rok wcześniej. W stosunku do ubiegłego roku najbardziej podrożały baranina i wołowina.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij