Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sezonowy spadek skupu mleka
Na rynku krajowym od lipca br. odnotowuje się sezonowy spadek skupu mleka. We wrześniu mleczarnie zakupiły 762,6 mln l surowca, tj. o ponad 4% mniej w relacji miesięcznej. Jednocześnie warto zwrócić uwagę, iż po wyhamowaniu w lipcu i sierpniu, w ubiegłym miesiącu ponownie zwiększyła się różnica pomiędzy skupem tegorocznym a ubiegłorocznym - we wrześniu br. dostawy były o prawie 2% większe niż w analogicznym okresie 2010 roku.

Ogółem w przeciągu pierwszych trzech kwartałów br. skup mleka ukształtował się na poziomie 6792,7 mln l, tj. o ponad 2% wyższym w relacji rocznej.

 

Rosnąca podaż surowca pozwoliła na gwałtowne zwiększenie produkcji mleka w proszku. W okresie styczeń-wrzesień mleczarnie zatrudniające 50 osób i więcej wyprodukowały 116,7 tys. t mleka w postaci stałej, tj. o prawie 17% więcej niż przed rokiem. Istotnie wzrosła także produkcja sera świeżego - o ponad 3% do 277 tys. ton. Jedynym produktem, którego wytworzono mniej (spadek o 10% r/r) była śmietana normalizowana.

 

Światowe ceny przetworów mleczarskich

 

W październiku br. na światowym rynku przetworów mleczarskich przeważały spadkowe tendencje cen. Największe zmiany odnotowano w przypadku masła, które w przeciągu miesiąca potaniało o prawie 10% do 3800 USD/t, tj. najniższego od marca 2010 r. poziomu. Ceny mleka w proszku, zarówno odtłuszczonego jak i pełnego, utrzymały się na poziomie z września br., natomiast sera Cheddar spadły o prawie 5% i wyniosły tyle ile w analogicznym okresie ubiegłego roku, tj. 3900 USD/t.

 

Nieco inne tendencje obserwuje się na rynku unijnym, gdzie ceny większości serów dojrzewających ulegają obniżkom, natomiast zarówno masła, jak i produktów w proszku od lipca br. są bardzo stabilne.

 

Warto zwrócić uwagę na rosnące od początku br. różnice w cenach masła w UE i na pozostałych rynkach. W październiku unijny produkt był o około 45% droższy niż pochodzący z rejonu Oceanii czy USA. W rezultacie w okresie styczeń-sierpień eksport masła z UE obniżył się o ponad 20%, natomiast w przypadku Nowej Zelandii i Stanów Zjednoczonych wzrósł odpowiednio o prawie 6% i 27%.

 

Wysokim cenom masła na rynku wspólnotowym mogą z jednej strony sprzyjać niskie zapasy, z drugiej zaś jedynie niewielki wzrost jego produkcji - o około 1,5% względem ubiegłego roku, przy czym należy pamiętać, iż w I półroczu 2010 r. przetwórstwo mleka na masło istotnie spadło.

 

 

Jeżeli chodzi o pełne mleko w proszku to z jednej strony obserwuje się gwałtowny spadek jego importu przez Chiny, trwający od maja br., z drugiej natomiast strony rośnie zapotrzebowanie na ten produkt ze strony państw Afryki Północnej. W okresie styczeń-sierpień Algieria zwiększyła zakupy PMP o około 40% (do 140 tys. t), zaś Egipt ponad 5-krotnie (również do ponad 140 tys. t).

 

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij