Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wzrośnie produkcja przetworów owocowych i soków w Polsce
Jak wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy", w sezonie 2011/2012 spodziewany wolumen produkcji przetworów owocowych w Polsce powinien wynieść 775,0 tys. ton wobec 735,0 tys. ton w sezonie 2010/2011 oraz 835 tys. ton w sezonie 2009/2010 - informuje FAMMU/FAPA.

W analogicznych sezonach polska produkcja soków pitnych, nektarów i napoi kształtowała się na poziomie 1560,0 tys. ton w poprzednim i sezonie i 1590,0 tys. ton w sezonie 2009/2010. Prognoza na sezon 2011/2012 to około 1570,0 tys. ton.

W bieżącym sezonie, jak co roku w polskim przetwórstwie owocowym dominować będą mrożonki owocowe z wynikiem około 300,0 tys. ton (wobec 310 tys. ton w sezonie 2010/2011) oraz koncentraty soków owocowych (220 tys. ton w porownaniu do 175 tys. ton w ub. sezonie) z najważniejszym dla polskiego przetwórstwa sokiem jabłkowym.

Ponadto prognoza produkcji marmolad, powideł i przecierów wynosi 65 tys. ton w porównaniu do 64 tys. ton; dżemów - 60 tys. ton (59 tys. ton w ub. sezonie); suszy - 5 tys. ton w porównaniu do 4 tys. ton). Pozostałych rodzaow przetworów owocowych zostanie wyprodukowanych 125 tys. ton (123 tys. ton w porównaniu do sezonu 2010/11).

(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij